Alexandr Petrov 66 let


Alexandr Konstantinovič Petrov se narodil 15.7. 1957 ve vesnici Gurejevo (Jaroslavská oblast) v Rusku. Jeho matka, Lija Alexandrovna, byla obchodnice a jeho otec, konstantin Dmitrijevič, byl zaměstnán jako šofér. Později se rodina odstěhovala do Jarosljavle, kde malý Alexandr navštěvoval základní školu, kde se poprvé projevilo jeho malířské nadání. Po ukončení deváté třídy na základní škole se dostal na Jaroslavskou střední uměleckou školu, kterou absolvoval v roce 1976. O šest let později dokončuje studium na Malířské fakultě VGIKu pod vedením známého animátora Ivana Ivanova-Vano.

Dalším filmem Petrova se stal SEN SMĚŠNÉHO ČLOVĚKA podle povídky Fjodora Michajloviče Dostojevského, v němž je za pomoci vizí muže odhodlaného spáchat sebevraždu zobrazena zkaženost světa a absence štěstí, harmonie v lidském životě. Jeho následujícím dílem se stala RUSALKA, která byla nominována na Oscara. Vypráví o pomocníkovi starého mnicha, jehož svedla krásná rusalka, aby se pomstila mnichovi za zradu, kterou jí v mládí způsobil. Od roku 1996 do 1999 Petrov žije v kanadském Montrealu, kde po dobu 30 měsíců usilovně pracuje na snímku STAŘEC A MOŘE, filmové adaptaci Hemingwayovy povídky,  za níž v roce 2000 obdržel Oscara. Hlavní postava byl údajně inspirována tchánem Alexandra.

V roce 2006 vzniká další film MÁ LÁSKA podle románu Ivana Šmeljova, který získal mnoho ocenění v Japonsku, Brazílii, Austrálii a byl taktéž nominován na Oscara v roce 2008. Kromě natáčení animovaných filmů se Alexandr Petrov věnuje ilustraci knih a od roku 2007 provozuje "Ateliér Alexandra Petrova" , v němž vyučuje mladé animátory.


17.7.1957
Prechistoye, provincie Jaroslavl, Sovětský svaz
Alexandr Petrov csfd

Studija Alexandra Petrova Ješčjo razMoja ljubovStařec a mořeRusalkaSon směšnogo čelověkaKrávaMarafonSestra moja, LjubovDostojevskijKodex česti72. Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Alexandr Petrov: 10.11. 2023 20:33