Tommy Caldwell 45 let


Tommy Caldwell je americkým sportovním lezcem. Věnuje se hlavně tradičnímu tvrdému lezení, lezení po velkých skalních stěnách a volnému lezení. National Geographic ho nazval „pravděpodobně nejlepším všestranným horolezcem na planetě“.

Jeho otec, Mike Caldwell, je bývalým učitelem, profesionálním kulturistou, horským vůdcem a také horolezcem, který svého syna odmalička vedl k horolezectví. Stejnému koníčku se věnuje i jeho matka Terry. Celá rodina spolu s Tommyho sestrou chodívala pravidelně na výlety do Yosemitského národního parku, díky čemuž začala vzkvétat Tommyho láska k tomuto kusu země a k horolezectví.

V roce 2001 se Tommymu stal úraz. Při práci na stolní pile si uřízl ukazováček na levé ruce. Lékaři mu prst zachránili, ale upozornili ho, že v něm nebude mít takový cit, aby ho mohl používat k lezení jako před tím. Tommy si ho nakonec nechal odstranit.

V květnu 2004 absolvoval první volný výstup na Dihedral Wall a o rok později spolu se svou manželkou Beth Roddenovou provedli třetí a čtvrtý volný výstup na The Nose. O dva dny později si Tommy střihl The Nose sám za méně než 12 hodin. O několik dní později to dal za 11 hodin, pak sestoupil z východních říms a poté vylezl na Freerider, na jehož vrchol dosáhl za 12 hodin.


11.8.1978
Estes Park, Colorado, USA
Tommy Caldwell csfd

Lety po divoké AljašceReel Rock 16Reel Rock 16: CuddleThis Is BethReel Rock 14Bez jištění na El CapitanDurch die WandGreat Wide OpenReel Rock 10Reel Rock 6Reel Rock Film TourProgressionWall RatsExpedice se špatným koncemA Line Across The Sky


Aktualizace osobnostního profilu Tommy Caldwell: 3.4. 2024 22:59