Joëlle Bernard (1928 - 1977)


Francouzská herečka Joëlle Bernard, vlastním jménem Josette Petot, chtěla být původně tanečnicí, později ale své plány změnila a po absolvování proslulých hereckých kurzů René Simona zakotvila na divadelních jevištích jako herečka. Nakonec zakotvila u filmu a před kamerou odehrála šedesát rolí. Filmová kamera ji začala objevovat již za druhé světové války a jejím debutem byla bezejmenná role ve filmu LUNEGARDE (1944), později se objevila ve slavném NÁBŘEŽÍ ZLATNÍKŮ (Quai des Orfèvres, 1947).

V roce 1963 se Joëlle Bernard provdala za herce a režiséra Rogera Pigauta (1919-1989), krátce nato oba hráli v romantické sérii o Angelice (každý ale v jiném díle). Joëlle ve třetím díle ANGELIKA A KRÁL (Angélique et le roi, 1965) ztvárnila postavu nechvalně proslulé travičky paní La Voisinové. Kromě toho účinkovala také v televizi, kde se objevila v několika seriálech, na rozdíl od filmu dostala i několik zajímavějších příležitostí v televizních filmech a inscenacích. Pochopitelně přijala účast i na filmech, které režíroval její manžel Roger Pigaut. Pod jeho režijním vedením také odehrála poslední roli ve filmu VOSÍ HNÍZDO (Le guepier, 1976).

Joëlle Bernard zemřela v březnu 1977 ve věku 48 let, spáchala sebevraždu.


14.8.1928
Vitry-le-François, Francie
23.3.1977
Nogent-sur-Marne, Francie
Joëlle Bernard csfd

Le GuêpierLes conquistadoresParlez-moi d'amourBorsalino a spol.Doživotní rentaComptes à reboursIlsAdélaïdeLa Bien-aiméeAngelika a králSept hommes et une garceDeník komornéL'année du bacDu mouron pour les petits oiseauxGentleman z EpsomuNevítaný dědicCallaghan remet çaInterpol contre XSergent XLes Amants de demainPêcheur d'IslandePrisons de femmesCes dames préferent le mamboO.S.S. 117 n'est pas mortTrois jours à vivreLe long des trottoirsLa Neige était saleLa nuit d'AusterlitzHorizons sans finInterdit de séjourLes enfants de l’amourRue de l'estrapadeSchiavitùLa jeune folleLes Dents longuesZlatá hřívaLes Maîtres-nageursSi ça vous chanteMiquette a její matkaMéfiez-vous des blondesLa Belle que voilàNábřeží zlatníkůLunegardeDossiers: Danger immédiatLes HéritiersMarkýz de Bois-DoréRosenbergovi nesmějí zemřítMalaventureL'AlphomegaCafé du squareL'Amateur ou S.O.S. FernandVyšetřovaní komisaře MaigretaAbonent na lince ULes survivants


Aktualizace osobnostního profilu Joëlle Bernard: 29.2. 2024 09:48