Olivier Assayas 69 let


Olivier Assayas, syn uznávaného francouzského režiséra / scénáristy Jacquese Remy, se narodil v Paříži. Vyrůstal v prostředí filmových studií a brzy se u něj projevila záliba ve filmu, přesto se však rozhodl studovat literaturu a malířství. Když jeho otec onemocněl, Assayas mu začal pomáhat nejprve jako sekretář, později mu přepisoval scénáře pro televizní seriál Maigret. Mezitím natočil několik krátkých filmů, avšak cítil, že jsou nevyspělé a problém připisoval scénářům. Když mu tedy redakce časopisu Cahiers du Cinema nabídla možnost vkládat své články, přijal ji. Psát o filmu byla pro něj cesta, jak se k tomuto médiu více přiblížit a přijít na to, jak točit filmy, jak pracovat s herci a jak k filmu přistupovat jako k umění.

Irma Vep (1996) byl první Assayasův snímek komerčně uvedený v severní Americe. Debutoval na Filmovém festivalu v Cannes a poté se promítal na řadě dalších filmových přehlídek, včetně MFF Toronto, a získal cenu KNF na MFF Rotterdam. Stále věrný svým kritickým kořenům natočil Assayas v roce 1997 dokument o taiwanském filmaři Hou Hsiao-Hsien nazvaný HHH: A Portrait of Hou Hsaio-Hsien (1997). Snímek Fin août, début septembre (1998) měl premiéru v Torontu a byl nominován na cenu Zlatá lastura na MFF San Sebastian. Sentimentální osudy (2000) byly nominovány na řadu filmových cen a mnoho z nich také proměnily. Demonlover (2002) měl premiéru v Cannes, stejně jako Život je peklo (2004).

V roce 1990 se Assayas podílel autorsky na tvorbě knihy rozhovorů Conversation avec Bergman, o švédském filmaři Ingmaru Bergmanovi.


25.1.1955
Paříž, Île de France, Francie
Olivier Assayas csfd

Idol's EyeKubánská spojkaNon-FictionPersonal ShopperSils MariaCosi je ve vzduchuCarlosLetní časChacun son cinémaVstupní bránaPaříži, miluji TěŽivot je pekloDemonloverSentimentální osudyFin août, début septembreIrma VepChladná vodaUne nouvelle vieParis s'éveilleL'enfant de l'hiverDésordreIrma VepTous les garçons et les filles de leur âgeEldoradoLaissez-les grandir ici!NoiseHHHSans titreWinston Tong en studioLaissé inachevé à TokyoRectangle - Deux chansons de JacnoCopyrightPodle skutečné událostiAlice a MartinFilha da MãeAvril brisé


Aktualizace osobnostního profilu Olivier Assayas: 30.10. 2023 16:12