Franco Nero 82 let


Franco Nero, vlastním jménem Francesco Sparanero se narodil 23.11.1941 v San Prospero, Itálie a vyrůstal ve městě Bedonia a Milán. Před tím než začal studovat na herecké škole Piccolo Teatro di Milano, studoval krátce na obchodní a ekonomické fakultě. S jeho dlouholetou přítelkyní, britskou herečkou Vanessou Redgrave, se kterou má syna Carla Gabriela Sparanera (známý jako Carlo Nero, scénárista a režisér), se 1.1.2007 vzali.

Franco Nero si celkově zahrál ve více jak 150ti filmech, typické jsou pro něj role ve westernech. V roce 1993 napsal, produkoval a hrál ve filmu JONATHAN DEGLI ORSI. Vidět ho můžeme i ve filmech Juraje Jakubiska, v roce 2004 to byla česká komedie Post Coitum a v roce 2008 drama Bathory.

Nero byl oceněn za celoživotní přínos v roce 1995 na Art Film Festival v Trenčianských Teplicích na Slovensku, 1999 na Los Angeles Italian Film Awards a v roce 2003 na Milan International Film Festival. V roce 1968 byl nominován na Zlatý Globus v kategorii nejslibnější začínající herec za film CAMELOT. Nominován byl také na cenu Golden Laurel v roce 1971 v kategorii "hvězda zítřka" za film THE VIRGIN AND THE GYPSY, ale umístil se až na pátém místě.


23.11.1941
San Prospero Parmense, Parma, Itálie
Franco Nero csfd

Giorni FeliciKeoma RisesPapežův vymítačSilent LifeL'uomo che disegnò DioLa piel del tamborWisdom for HeroesOff the RailsThe Last TryThe MatchImmortalistLa Danza NeraThe ExecutrixA Rose in WinterChristmas in RomeDjango Lives!Ed è subito seraHavana KyriePřípad ColliniReconBuon LavoroRed Land (Rosso Istria)Il crimine non va in pensioneJohn Wick 2Otzi, muž z leduThe Battle of Gorthene: La Battaglia di GortheneThe Broken KeyThe NeighborhoodThe Time of Their LivesIl ragazzo della giudeccaPrairie BonesZtracené město ZFigli di MaamOstrov láskySmrtící nymfaHandyNaléhavé rytmyA Memória que me ContamCanepazzoNespoutaný DjangoNew OrderWoods, TheAuta 2FatherAngelus HiroshimaeDopisy pro JuliiPrigioniero di un segretoRasputinSvatý AugustinZabíjení je má práce, láskoBastardiBathoryEine Nacht im GrandhotelMein Herz in ChileMárió, a varázslóRabbia, LaTi stramo: Ho voglia di un'ultima notte da manuale prima di tre baci sopra il cieloTwo FamiliesAmore e libertà - MasanielloHans


Aktualizace osobnostního profilu Franco Nero: 30.10. 2023 09:33