Jean-Pierre Mocky (1929 - 2019)


Jean-Pierre Mocky, vlastním jménem Jean-Pierre Adam Mokiejewski, se narodil v Nice a od mládí toužil věnovat se filmu, u nějž pak vystřídal nejen profesi herce, ale především režiséra, scénáristy, producenta, ale také střihače. Původně jako herec začínal hrát v divadle, na filmovém plátně debutoval krátce po válce bezejmennou rolí ve filmu AŤ ŽIJE SVOBODA (Vive la liberté, 1946), později zaujal svými kreacemi po boku Jeana Maraise, napřed jako básník v umělecky hodnotném titulu ORFEUS (Orphée, 1949), jako Albert de Morcerf pak v historickém filmu HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte-Cristo, 1954).

Mocky vytvářel filmy kritické a provokativní, zároveň ale divácky přijatelné. Týká se to hned jeho prvních děl, melodramatu UN COUPLE (1960) s tehdy tabuizovanou sexuální tématikou nebo politického intrikánského dramatu SNOBOVÉ (Snobs!, 1962). V šedesátých letech natočil také čtyři filmy se slavným komikem Bourvilem, z jejich spolupráce byla u nás uvedena satirická komedie VELKÉ PRÁDLO (La grande lessive, 1968).

Důležitým aspektem pro Mockyho tvorbu bylo vytvoření ustáleného týmu spolupracovníků, což se týkalo především herců, v jeho filmech se tak opakovaně setkáváme se stejnými jmény (například Jean Poiret nebo Michel Serrault, v jeho prvních filmech také hrála jeho pozdější manželka Véronique Nordey). Z tvorby sedmdesátých let stojí za zmínku film RUBÁŠ NEMÁ ŽÁDNÉ KAPSY (Un linceul n'a pas de poches, 1974), který kritizoval žurnalistické praktiky, za jeden z nejlepších snímků této dekády je považováno psychologicko-kriminální drama SVĚDEK (Le témoin, 1977) s Philippem Noiretem v hlavní roli. K tématice politické satiry se Mocky vrátil v osmdesátých letech snímky jako Y A – T – IL UN FRANÇAIS DANS LA SALLE? (1982) a UNE NUIT A L'ASSEMBLÉE NATIONALE (1988), z této doby ale vyniká především zajímavé odbočení z dosavadního žánrového spektra, horrorově laděný sci-fi film LITAN (1982), který byl oceněn i v zahraničí. Mezinárodního uznání se dostalo také filmu ze sportovního prostředí ROZHODČÍ (À mort l'arbitre, 1984). Film ZÁZRAKEM UZDRAVENÝ (Le miracule, 1987), který byl na festivalu v Berlíně nominován na Zlatého medvěda, ozdobila svým výkonem Jeanne Moreau.

S devadesátými lety dopadla na celý filmový průmysl ve Francii krize a Mocky, který podle mínění mnohých tvořil příliš průměrné filmy podle stejného receptu, měl problém najít finance na natáčení dalších snímků. Přesto ale nadále točil a některé filmy byly znovu nominovány na festivalech, z obecného hlediska ale jeho tvorba postupně spadala do okrajového významu. Značný úspěch nicméně zaznamenal s filmem ČMUCHAL (Le furet, 2003), opět s Michelem Serraultem. V současné době pracuje Mocky spíše již jen pro televizi.


6.7.1929
Nice, Provence, Francie
8.8.2019
Paříž, Île de France, Francie
Jean-Pierre Mocky csfd

Prends ta bible et tire-toiTous flics !Mocky sans MockyVotez pour moi!VénéneusesCalomniesLe Mystère des jonquillesTu es si jolie ce soirLes Compagnons de la pomponnetteÀ votre bon coeur MesdamesCatilina ou Le venin de l'amourLe MentorAmericanoLes insomniaquesBallets écarlates, LesTous les hommes sont des romansAraignées de la nuit, LesBête de miséricorde, LaGlandeur, LeLa Candide Madame DuffTout est calmeRobin des mersVidangeLe Mari de LéonDům na prodejIl gèle en enferDivine enfantAgent troubleZázrakem uzdravenýLa Machine à découdreRozhodčíKřestní jméno CarmenLitanY a t-il un Français dans la salle ?Le Piège à consRudý IbisL'Ombre d'une chanceRubáš nemá žádné kapsyLe Sourire verticalL’AlbatrosSoloPřátelé kopretinyUn drôle de paroissienSnobs !Un coupleLa Tête contre les mursZdraví vás GorilaLe Rouge est misZbloudilíGrand pavois, LeGraziellaHrabě Monte ChristoLa Neige était saleVášeňMaternité clandestineCondottieri, IÉternel espoirBibi FricotinDeux sous de violettes


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Pierre Mocky: 4.11. 2023 18:12