Abraham Polonsky (1910 - 1999)


Americký režisér, scénárista a spisovatel Abraham Lincoln Polonsky se narodil 5. prosince 1910 v New Yorku do rodiny rusko-židovských přistěhovalců. Jeho otec, který psal a hovořil několika jazyky byl lékárník a absolvent Columbijské univerzity. Pod vlivem svého vzdělaného otce od dětství Abraham hodně četl a toužil se stát spisovatelem. Vzdělání získal na City College of New York a poté studoval práva na Columbia Law School. Po skončení studií nějaký čas působil jako středoškolský profesor a napsal svůj první román "The Discoverers" (Objevitelé). V druhé polovině 30. let vstoupil do komunistické strany silně ovlivněn marxistickými ideály svého otce.

Začátkem 50. let díky své levicové orientaci neunikl spárům Výboru pro vyšetřování neamerické činnosti (HUAC) a stal se dalším z řady obětí politického pronásledování a jeho jméno se dostalo na tzv. "černou listinu". Na několik let přesídlil do Evropy, kde napsal dva romány, "The World Above"(Svět mezi námi) a "A Season of Fear" (Doba strachu). Začátkem 60. let se vrátil do Spojených států a pod různými pseudonymy napsal několik scénářů, mj. k televiznímu filmu "THE LAST CLEAR CHANCE" (Poslední jasná příležitost). Po více jak dvaceti letech po svém debutu se v Hollywoodu uvedl svým druhým titulem TELL THEM WILLIE BOY IS HERE (Willie Boy) s Robertem Blakem a Robertem Redfordem. O rok později natočil svůj třetí a zároveň poslední film ROMANCE OF A HORSETHIEF (Zloděj koní) s Yulem Brynnerem. V dalších letech ještě napsal několik scénářů a v roce 1980 vydal svůj poslední román "Zenia's Way".

Abraham Polonsky byl jednou ženatý. Od roku 1937 byla jeho ženou Sylvia Marrow. Jejich manželství, ze kterého vzešly dvě děti, dcera Susan a syn Henry trvalo celých 55 let, do Sylviiny smrti v roce 1993. Polonsky zemřel 26. října 1999 ve věku 88 let na infarkt ve svém domě v Beverly Hills (Kalifornie). Na sklonku života, necelý rok před svou smrtí obdržel cenu za celoživotní dílo od Asociace losangeleských filmových kritiků (LAFCA).


5.12.1910
New York City, New York, USA
26.10.1999
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
Abraham Polonsky csfd

MonsiňorLavina expresWillie BoyMadiganZítřek nemá šanciI Can Get It for You WholesaleSíla zlaTělem a dušíZlaté náušniceSeawayKraft Suspense TheatreYou Are ThereDangerZloděj koníOedipus RexHollywoodism: Jews, Movies and the American DreamAmerican CinemaRed HollywoodStrach


Aktualizace osobnostního profilu Abraham Polonsky: 17.4. 2024 22:02