Anton Yelchin (1989 - 2016)


Už jeho jméno napovídá, že ve Spojených Státech se tento herec s tmavě kučeravými vlasy nenarodil. Anton Viktorovich Yelchin pochází původem z Ruska, konkrétně ze St. Petersburgu, kde také na svět poprvé zamrkaly jeho zelenomodré oči. Vyrůstal v rodině úspěšných krasobruslařů – Viktora a Iriny Yelchinových, kteří se v roce 1972 kvalifikovali na zimní Olympijské hry. Jelikož ale byli židé, nebyly jejich výkony státními orgány oficiálně uznány. V oboru jsou ale známými dodnes. Jeho otec je trenérem v Californii a matka choreografkou.

Pak šlo vše ráz na ráz. V roce 2000, když mu bylo deset, debutoval v televizi. V 11 pak přišla nabídka, která se neodmítá. Objevil se po boku Anthonyho Hopkinse v dramatu SRDCE V ATLANTIDĚ, za což si vysloužil nominaci na cenu Young Artist Award. V roce 2004 si zahrál v režijním debutu Davida Duchovnyho NEZAPOMENUTELNÉ DĚTSTVÍ. Následně pak ve snímku NELÍTOSTNÁ RASA ztvárnil syna Diane Lane. V krimi dramatu ALPHA DOG Nicka Cassavetese, natočeném podle skutečných událostí ztělesnil postavu Zacka Mazurskyho, který byl partou kluků při honbě za pomstou unesen a nakonec i zavražděn.

V roce 2009 si zahrál postavu Pavla Chekova ve STAR TREKU J.J. Abramse a natočil TERMINÁTORA: SALVATION pod režijní taktovkou McG. Anton rád čte a hraje šachy. Skládá hudbu a koncertuje se svou skupinou, kde také doprovází na piano a kytaru. Od podzimu 2007 navíc studuje na univerzitě Southern California, obor film.

Anton Yelchin zemřel v neděli 19. června 2016 ve věku 27 let. Přirazilo ho jeho vlastní auto na strmé příjezdové cestě jeho domu v losangeleské čtvrti Studio City. Náraz jeepu byl tak silný, že ohnul kovovou bránu před domem. Jeho tělo bylo nalezeno asi dvě hodiny poté, když jej pohřešovali kolegové z herecké zkoušky.


11.3.1989
Leningrad, Rusko, Sovětský svaz
19.6.2016
Los Angeles, California, USA
Anton Yelchin csfd

RememoryWe Don't Belong HereČistokrevníPortoStar Trek: Do neznámaExperimenterGreen RoomThe Driftless AreaZkrocení koněBejvalka ze záhrobíBez kormidlaCymbelineOd pěti do sedmiPoslední šance na pomstuNeobyčejný Odd ThomasPřežijí jen milenciStar Trek: Do temnotyŠmoulové 2Piráti!Noc hrůzyPan BobrYou and IZamilovaníŠmoulovéDareka ga wataši ni kiss o šitaStar TrekTerminator SalvationNew Yorku, miluji Tě!Uprostřed nicotyCharlie BartlettAlpha DogNelítostná rasaJackNezapomenutelné dětstvíTime for Dancing, A15 minutJako pavoukNenarozenýSrdce v AtlantiděA Man Is Mostly WaterGeppettoLovci trolů: Příběhy z ArkádieSupermansionThe Life & Times of TimHuffMyšlenky zločince


Aktualizace osobnostního profilu Anton Yelchin: 2.11. 2023 15:10