Sébastien Japrisot (1931 - 2003)


Sébastien Japrisot, spisovatel, který bývá označován za „francouzského Grahama Greena“, scenárista a filmový režisér se narodil v Marseille roku 1931. Jeho pseudonym byl anagramem jeho skutečného jména, které znělo Jean-Baptiste Rossi.

V roce 1962 dokončil svůj první detektivní román Compartiment tueurs, ale z obavy z reakce čtenářské veřejnosti jej vydal pod pseudonymem, který jej po úspěchu, kterého knihou dosáhl, provázel po zbytek života. O tři roky později natočil režisér Costa-Gavras na motivy tohoto románu film ZLOČIN V EXPRESU, obsazený celou řadou známých herecký osobností.

Další úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Krátce po Compartiment tueurs vydal Japrisot další kriminální příběh, Past na Popelku“ za který obdržel literární cenu Grand Prix de Littérature Policière. I podle tohoto románu záhy vznikl stejnojmenný film. Ocenění nepřestal sbírat ani v následujících letech. Za román La Dame dans l'auto avec des lunettes et un fusil and a Gun si odnesl v roce 1966 francouzskou cenu Le Prix d'Honneur a v Anglii jej o dva roky později ocenila i Crime Writer's Association jako nejlepší thriller neanglického autora za rok 1968. Poslední literární cenu, Prix Interallié, obdržel v roce 1991 za novelu Un long dimanche de fiançailles.

Sébastien Japrisot se nevěnoval jen psaní knih, ale i filmovým scénářům a režii. Je například autorem scénáře k filmu SBOHEM, PŘÍTELI s Charlesem Bronsonem a Alainem Delonem, nebo námětů pro snímky CESTUJÍCÍ V DEŠTI s Charlesem Bronsonem a Marlène Jobert nebo VRAŽEDNÉ LÉTO s Isabelle Adjani a Alainem Souchonem v hlavních rolích. Zatím poslední filmovou adaptací jeho románu byly PŘÍLIŠ DLOUHÉ ZÁSNUBY z roku 2004.


4.7.1931
Marseille, Francie
4.3.2003
Vichy hospital, Vichy, Francie
Sébastien Japrisot csfd

Popelka v pastiPříliš dlouhé zásnubyDama v avtomobileVražedné létoCestující v deštiThe Lady in the Car with Glasses and a GunPast na PopelkuZločin v expresuDama v ochkakh, s ruzhyom, v avtomobilePříhody dívky OBěh zajíce polemSbohem příteliCharles BronsonJuillet en septembreMal partis, LesIdée fixe, L'Machine à parler d'amour, La


Aktualizace osobnostního profilu Sébastien Japrisot: 10.10. 2023 23:29