James Doohan (1920 - 2005)


James Doohan se narodil v kanadském Vancouveru. Byl nejmladším ze čtyř dětí, jeho otec působil jako zubař a veterinář. Dětství neměl vůbec šťastné, protože otec byl alkoholik. Kvůli otcově pití brzy odešel z domova a začal se sám živit. Studoval Vysokoškolský technický institut v Ontariu, kde se převážně zabýval matematikou a přírodními vědami.

Hereckou dráhu zahájil v padesátých letech, když dostal hlavní roli ve Sci-fi seriálu SPACE COMMAND. Následovalo hostování v dalších televizních seriálech. Ve svých rolích využíval hlavní přednosti, kterou byla jeho schopnost přesvědčivě hovořit různými přízvuky. Díky této dovednosti získal v roce 1966 svou nejslavnější roli šéfinženýra Scottyho v kultovním seriálu STAR TREK. Obdržel čestný doktorát na Technické univerzitě v Milwaukee, protože mnoho studentů této školy se svěřilo, že je k zájmu o studium přivedla právě obliba jeho seriálové postavy Scottyho.

Když bylo natáčení série ukončeno, začalo být pro něj čím dál obtížnější získat roli, díky zařazení do škatulky sci-fi postav. Role začaly houfně přicházet až o deset let později, když si svou postavu zopakoval v prvním z filmů série, STAR TREK (1979), následovaly další filmy s klasickou posádkou. Objevil se také v sedmém filmu STAR TREK: GENERATIONS (1994), a to již s novou posádkou. Kromě toho hrál Scottyho i v jedné epizodě seriálu STAR TREK: NOVÁ GENERACE.

V soukromém životě byl James Doohan celkem třikrát ženatý, stal se otcem devíti dětí. Jeho nejmladší dcera Sarah se narodila v dubnu roku 2000, když bylo Doohanovi již osmdesát let. S přibývajícím věkem se začalo objevovat také mnoho zdravotních komplikací, v roce 1989 utrpěl rozsáhlý srdeční infarkt, ze kterého se ale zotavil. Dlouho ho trápila i cukrovka a přibyla Parkinsonova nemoc. V roce 2004 prohlásila veřejně jeho manželka, že její muž trpí Alzheimerovou chorobou. V říjnu stejného roku se Doohan ukázal na veřejnosti naposledy, při příležitosti udělení hvězdy na Hollywoodském chodníku slávy. Zemřel na zápal plic dne 20. července 2005 ve svém domě ve Washingtonu. Ve své poslední vůli vyjádřil přání, aby jeho ostatky byly rozsety do vesmíru, což mu bylo také splněno.


3.3.1920
Vancouver, British Columbia, Kanada
20.7.2005
Redmond, Washington, USA
James Doohan csfd

Skinwalker: Curse of the ShamanPsí vévodaThrough Dead EyesBug BusterNew York SkyrideStar Trek VII: GeneraceStorybook - Pohádková zeměAch, ta láskaNabitá zbraň 1Dvojitý úderKnight Rider 2000Star Trek VI: Neobjevená zeměStar Trek V: Nejzazší hraniceStar Trek IV: Cesta domůStar Trek III: Pátrání po SpockoviStar Trek II: Khanův hněvStar Trek: FilmDannyHezké holky, jedna jako druháMuž v divočiněJigsawOne of Our Spies Is MissingScalplock36 HoursBus Riley's Back in TownĎábelský bacilThe LabyrinthThe Wheeler DealersFlight into DangerStar Trek - FenoménHomeboys in Outer SpaceStar Trek: Hluboký vesmír devětStar Trek: Nová generaceMacGyverBáječní a bohatíSérie noireMagnumJason of Star CommandTarzan and the Super 7Star TrekStar Trek


Aktualizace osobnostního profilu James Doohan: 11.11. 2023 10:03