Yuet-Sang Chin 72 let


Známý hongkongský akční choreograf, bojový umělec, herec a režisér Yuet Sang Chin se narodil 8.9.1951 v Číně. V mládí studoval bojová umění kung fu a akrobacii. K filmové společnosti Shaw Brothers přišel roku 1966 a ve filmu se poprvé ukázal v duchařině The Midnight Murder (1967) slavného režiséra Ho Meng Hua, kde si zahrál vedlejší roli plešatého sluhy v nevěstinci. V tom samém roce ztvárnil také jednu z hlavních rolí v muzikálu Moonlight Serenade (1967) s krásnou Li Ching. Jeho první kung fu snímek byl Redress (1969), kde hrál větší roli sluhy a poprvé spolupracuje s bojovým klanem Lau. Komerční úspěch slaví wuxiovka The Golden Sword (1969) s Pei Pei Chengovou, zde režisér Lo Wei obsadil Yuet Sang Chinga do vedlejší role mistra školy bojových umění.

Veliký návrat se koná, díky Sammo Hungovi, s vedlejšími rolemi v úspěšných peckovačkách The Iron Fisted Monk (1977) a The Shaolin Plot (1977), ovšem veliký respekt si vydobil až v legendárním snímku The 7 Grandmasters (1978) s akrobaty Li Yi Minem, Corey Yuenem, Markem Longem a Jackem Longem. Právě díky souboji s Jackem Longem, kde jako třetí Grandmástr předvádí skvělou akrobacii a monkey style. Režisér John Woo mu nabízí hlavní roli únosce v komedii Follow the Star (1978) s Fungem Hak On, a roli kuřete si střihl v bláznivé mlátičce Dirty Tiger, Crazy Frog! (1978) se Sammo Hungem a Lau Kar Wingem.

Nejúspěšnější je však následující rok, kdy ztvárnil roli slepého čaroděje v megahitu Last Hurrah for Chivalry (1979) s Fungem Hak On a rovněž hlavní role v bizarním Kung Fu Vs. Yoga (1979. Mimo to, se proslavuje akční chorografií kultovních snímků Dance of the Drunk Mantis (1979), Mad Mad Kung Fu (1979), Crystal Fist (1979), Death Duel of Kung Fu (1979) a The Dragon and the Tiger Kids (1979). Tyto snímky ho katapultují ke špičce choreografické elity. Je tehdy žádaný jako bojový choreograf a herec u obou bojových klanů Yuenů i klanem Lau.

V 80. letech koordinuje stunty v Tsui Harkově úspěšné hororové komedii We're Going to Eat You (1980) a drsnou peckovačku The Buddha Assassinator (1980), kde s Jang Lee Hwangem hrál i v hlavní roli. Vyzkoušel si psaní scénáře a režisérskou štokrli v kung fu sadě Lion Vs Lion (1981), kde režíruje krom choreografie také sebe, Lo Menga, Sharon Yuengovou a Wanga Yu. Akční choreo a hlavní roli po boku Gordona Liu vytváří v Shaolin Drunken Monk (1981) a jeho bojovou koordinaci si na oplátku po letech spolupráce následně vyžaduje taekwondo mástr Jang Hwang Lee do svého Hitman in the Hand of Buddha (1981). Co se týče herectví utkví ještě coby kung fu učitel v hitě The Prodigal Son (1981) s Biao Yuenem, dále v úspěšných duchařinách The Dead and the Deadly (1982), Ghost Nursing (1982) a také v Hocus Pocus (1984), kterou i režíruje. Větší roli a koordinaci soubojů si vyžaduje John Woo do megafláku Heroes Shed No Tears (1986) a mástra Wu i choreo stvořil v komerční duchařině New Mr. Vampire (1986), která vydělává přes 13 miliónů HK dolarů.


8.9.1951
Čína
Yuet-Sang Chin csfd

It Takes a ThiefFaces of HorrorGhost LoverBan wo kuang benYi men dao renZhi zun wu shangYang gui ziDny teroruJiang shi fan shengFunny TripleKai xin le yuanHeroes Shed No TearsRen xia guiShen yong shuang xiang paoCarry On PickpocketChong ji 21Yang guiLion vs. LionObyčejný spratekThe Shaolin Drunken MonkThe Buddha AssassinatorThe Thundering MantisHao xiaHe xing dao shou tang lang tuiLao shu la guiTen, který láme kosti opět bojujeVýzva ninjů36. komnata ShaolinuCan ku da ci shaFei Long guo jiangGee and GorKrvavá pomsta ŠaolinuKung Fu Means Fists, Strikes and SwordsLao hu tian jiZan xian sheng yu zhao qian huaGong fu xiao ziHong Xi GuanHu bao long she yingPo jieSan de huo shang yu chong mi liuSi da men paiSmrtelný hvizdSoul Brothers of Kung FuVězeňské právoDa xiang li yu sao jie tianLeopardí tlapaLi xiao long yu woLiu A-Cai yu Huang Fei-HongPavučina smrtiXiang gang qi anZabijácké klanyDa ge ChengE baJin fen shen xian shouJin mao shi wangKleopatra Jones a zlaté kasinoFu jian Shao Lin quanLang bei wei jianMasakr v San FranciscuTie han rou qing


Aktualizace osobnostního profilu Yuet-Sang Chin: 20.2. 2024 06:50