Tony Iommi 76 let


Tony Iommi je britský kytarista. Je sice z katolické rodiny, ale na mše chodil jenom výjimečně. Žil s rodiči, kteří byli obchodníci, v rodinném domě. Tony nebyl žádné vzorné dítě. Když mu bylo osm let, tak při menší potyčce ošklivě spadl a poranil si obličej. Na rtech mu zůstala jizva, děti mu začaly říkat „Scarface“. Proto si nechává narůst knírek, aby zranění zakryl.

Z počátku chtěl hrát na bicí, ale zdálo se mu to moc hlučné, tak zkusil kytaru. Začal na ní hrát už jako kluk. Jeho inspirací byl kytarista Hank Marvin. Ve volném čase hrál v několika hudebních klubech. V té době hlavně s bluesovými rockovými skupinami.

V 17 letech se stala Tonymu vážnější nehoda. V práci mu stroj uřízl konečky prstů. Chtěl s hraním na kytaru okamžitě skončit, ale jeho kolega věděl, že by to byla velká škoda. Tak mu doporučil známého kytaristu Djanga Reinhardta, protože tomu se stalo taky vážné zranění (ve zkratce: popálené prsty). Hrát tedy nepřestal. Na zraněné prsty si nasazoval různé po domácku vyrobené plastové návleky. Tvrdé struny vyměnil za měkčí a začal je podlazovat. Díky tomu vznikl jeho heavy metalový zvuk.

V roce 1967 se připojil ke skupině se jménem Polka Tulk Blues Company, která se skládala dohromady z šesti hudebníků. Téměř po roce kapelu dva členi opouští. Název skupiny se zkracuje na Polka Tulk. Jenomže chtěli něco úplně jiného, takže nakonec změnili název na Earth. Později však zjistili, že jedna kapela s názvem Earh už existovala. Tak opět museli změnit název, kterým už byl konečně známý Black Sabbath.


19.2.1948
Birmingham, England, Velká Británie
Tony Iommi csfd

Kriminálka Las VegasDio: Dreamers Never DieGibson TV: IconsRockfield, studio rockových hvězdBlack Sabbath: The EndBlack Sabbath: The End of The EndThe Joy of the Guitar RiffBlack Sabbath: Live... Gathered in Their MassesHow the Brits Rocked AmericaHeavy Metal BritanniaI'm in a Rock 'n' Roll BandSlavná alba: Black Sabbath - Paranoid100 Greatest Hard Rock SongsThe Story of the GuitarHeaven and Hell: Live from Radio City Music HallSedm epoch rockuVH1's Heavy: The Story of MetalJethro Tull - Nothing is Easy: Live at the Isle of Wight, 1970Metal & metalistéThe Jubilee GirlWe Sold Our Souls for Rock 'n RollBlack Sabbath: The Last SupperThe GreatestSlavná albaThe Rolling Stones - Rock And Roll CircusThe History of Rock 'n' RollOzzy Osbourne: Live & LoudOzzy Osbourne: Don't Blame MeLive AidBlack Sabbath: Never Say DieBlack Sabbath Story Vol. 2, TheHale & Pace - The StonkBlack Sabbath - ParanoidPocta Freddiemu MercurymuGrammy Awards 2014Sounds of the 70s 2That Metal ShowThe ONE ShowFanClubHeadbangers BallBeat-ClubTop of the Pops


Aktualizace osobnostního profilu Tony Iommi: 24.4. 2024 07:25