Oldřich Lukeš (1909 - 1980)


Oldřich Lukeš se narodil 18. února 1909 v Brně. Našel zalíbení v divadle a už jako malý chlapec hrál na brněnské Dělnické akademii. V letech 1928 – 1932 absolvoval brněnskou Státní konzervatoř u profesorů Rudolfa Waltera a Balouna. Nejdříve prošel kladenským Městským divadlem (1932 – 1933), pak Ostravou a Brnem (1933 – 1942). Za okupace působil v Beskydském divadle v Hranicích (1942 – 1945), které spoluzaložil, režíroval, hrál, byl šéfem činohry (1942 – 1945) a ředitelem (1943 – 1944). V letech 1942 až 1943 založil a vedl Moravské lidové divadlo. Po okupaci byl hercem, režisérem a hlavně uměleckým ředitelem Slováckého divadla v Uherském Hradišti (1945 – 1947).

Na divadelních jevištích se představil jako Cassius v dramatu Williema Shakespeara „Julius Caesar“, statkář Petr Ivanovič Dobčinský v komediálně laděné satiře Nikolaje Vasiljeviče Gogola „Revizor“, havíř Vít v dramatu „Kutnohorští havíři aneb Krvavý soud“ dramatika a obrozence Josefa Kajetána Tyla, syn Jiří v Čapkově protiválečné „Matce“, rekrut Francek v „Maryše“ bratří Mrštíků, farář Hora v „Létě“ Fráni Šrámka, Jakub Bušek ve Stroupežnického „Našich furiantech“ a nebo vysloužilý voják Martin Kabát v „Hrátkách s čertem“ Jana Drdy. Od roku 1937 v Brně chvíli pořádal s Karlem Högerem představení pro děti.

U filmu byl Oldřich Lukeš, když nepočítáme reklamu pro Baťu OSVOBOZENÉ NOHY (1942), od roku 1947 jako horal Jan Berka v Kubáskových PORTÁŠÍCH (1947). Do poloviny 60. let vytvořil Lukeš řadu filmových postav, několikrát i titulních: nástrojář Václav Holý (PĚTISTOVKA), organizátor bojů (NĚMÁ BARIKÁDA), předseda závodního výboru Franta (ZOCELENÍ), Václav Severa (PŘIZNÁNÍ), socialista Vosmík (VSTANOU NOVÍ BOJOVNÍCI), závodní Barvík (MILUJEME), praporčík Suk (AKCE B), horník Ondra (VÝSTRAHA), spisovatel Karel Sabina (Z MÉHO ŽIVOTA), hutník (RUDÁ ZÁŘE NAD KLADNEM), trachtýř Just (PSOHLAVCI), sedlák Josef Bernát (STOPY), dělník Šmejkal (POCHODNĚ), typograf Vajgar (POLICEJNÍ HODINA), kapitán Mrázek (MEZI NÁMI ZLODĚJI), šerif (LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA), hajný (ATENTÁT) aj. V této době hrál Lukeš postavy ideově značně schematické.

V dalších létech zbyly na Lukeše prořídlé, často jen malé či dokonce i epizodní postavy ve filmech MUŽ, KTERÝ STOUPL V CENĚ (spící soudní přísedící), SEDM HAVRANŮ (vesničan na úřadě), HAPPY END (advokát), ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ… (generál), KLÍČ (spisovatel Eduard Urx), ČLOVĚK NENÍ SÁM (ředitel Petřík), AKCE BORORO (ředitel výzkumného ústavu Zeman), ÚDOLÍ KRÁSNÝCH ŽAB (kamarád Břicháček), TOBĚ HRANA ZVONIT NEBUDE (okresní prokurátor František Hanousek), AKCE V ISTANBULU (taxikář Hubert), HNĚV (vrátný Hozák), VÍTĚZNÝ LID (slovenský národní socialista Štefan Kočvara) a PARAGRAF 224 (děda Tomáš), který měl premiéru až čtyři měsíce po jeho smrti.


18.2.1909
Brno, Morava, Rakousko-Uhersko
11.2.1980
Praha, Československo
Oldřich Lukeš csfd

Paragraf 224HněvVítězný lidZítra vstanu a opařím se čajemAkce v IstanbuluTobě hrana zvonit nebudeKrálovský gambitAgentÚdolí krásných žabAkce BororoJak to bylo v Únoru?Svatý MichalBitvaKlíčMaryšaČlověk není sámJulián odpadlíkZabil jsem Einsteina, pánové...Happy EndMuž, který stoupl v ceněSedm havranůZtroskotání lodi KapermeulenAtentátLimonádový Joe aneb Koňská operaHlídač dynamituMezi námi zlodějiO krásce a netvoroviSvětáciNeschovávejte se, když pršíObjev na Střapaté hůrceVrah byl odsouzen po právuŠestý do partyKohout plaší smrtTažní ptáciUprchlíkLidé jako tyNa pochode sa vždy nespievaPochodněPolicejní hodinaPůlnoční hostV těžkých dnechČerná sobotaKonec cestyMlčící hvězdaZkouška pokračujeKníže BruncvíkMůj generálPovodeňRozrušená zeměZde jsou lviPřijde časJurášekMordová rokleNevěraRudá záře nad KladnemTanková brigádaZ mého životaŽena z vrchovBotostrojNa konci města


Aktualizace osobnostního profilu Oldřich Lukeš: 1.11. 2023 14:28