Andy Clyde (1892 - 1967)


Andrew Allan Clyde byl americký filmový a televizní herec skotského původu, jehož kariéra trvala déle jak čtyřicet let. Byl pátým ze šesti dětí divadelního herce, producenta a manažera Johna Clydea. Jeho bratr David a sestra Jean se také stali filmovými herci. Do Spojených států Andy Clyde poprvé přicestoval, když mu bylo dvacet let (1912), a to během turné s Graham Moffat Players, kde vystupoval v krátkém komickém skeči „The Concealed Bed“ („Ukrytá postel“) popisujícím nájemní bydlení v tehdejším Glasgow. Na základě pozvání od blízkého přítele Jamese Finlaysona – později se spolu objevili v několika komediích – se v roce 1920 do Států vrátil a přidal se ke společnosti komiků Macka Sennetta. U něj debutoval v grotesce On a Summer Day (1921).

U Columbia Pictures rozjeli roku 1934 produkci krátkých filmů a Andy Clyde byl jednou z  jejich prvních hvězd. Na rozdíl od komiků s výraznou mimikou a rozmáchlými gesty byl Clydeův styl rafinovanější a úspornější – načasování měl tak dobré, že mu stačilo pouze pozdvihnout obočí, trochu se otřepat nebo něco zamumlat. Jeho práce u Columbie byla plodná natolik, že od poloviny 40. let mohlo studio produkovalo nízkorozpočtové remaky využíváním jeho starších scén. Například komedie You Were Never Uglier (1944) byla se stejným obsazením znovu natočena jako Hooked and Rooked (1952). Clydeova oblíbenost u publika nijak neoslabovala a v krátkých komediích u Columbie přežil déle, než kterýkoli jiný komik kromě The Three Stooges.

Uplatnil se i jako charakterní herec v celovečerních filmech, ztvárnil např. smutného provinčního pošťáka v romantickém dramatu The Little Minister (1934) s Katharine Hepburn, v dramatu podle Croninova románu Zelená léta (1946) zase popíjel s Charlesem Coburnem. Ve 40. letech zakotvil v dobrodružném žánru, zářil např. vedle Williama Boyda v roli California Carlsona v sérii filmů o kovboji Hopalongu Cassidym podle povídek Clarence E. Mulforda. Clydeův poslední film byl uveden v roce 1956 a od té doby se objevoval už prakticky pouze v televizi. Za zmínku stojí postava Homera Tubbse ze seriálu The Adventures of Rin Tin Tin (1954), výstřední farmář Cully Wilson ze seriálu Lassie (1954), George MacMichael v The Real McCoys (1957) nebo Grandpa Jim Anderson v No Time for Sergeants (1964).

Ve westernech představoval obvykle strážce zákona či staré kovboje s několikadenním strništěm vousů a nedbalého zevnějšku, v reálném životě naopak chodil vždy řádně oholen, upraven a v padnoucím obleku. V roce 1932 se v San Bernardinu oženil s Angličankou Elsie Maud Tarron, dřívější členkou „Sennettových koupajících se krásek“ (Sennett Bathing Beauties). Ve středním věku se stal otcem, syn John Allan mu bohužel v devíti letech (1944) zemřel na meningitidu. Clyde byl blízkým přítelem Bena Turpina, šel mu na jeho druhé svatbě za svědka a na Turpinově pohřbu pak nesl jeho rakev. V roce 1943 získal americké občanství a v televizi vystupoval až do své smrti. Pohřben je na hřbitově Glendale's Forest Lawn Memorial Park vedle svého syna a staršího bratra Davida. Za zásluhy ve filmovém průmyslu má Andy Clyde svoji hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.


25.3.1892
Blairgowrie, Perthshire, Scotland, Velká Británie
18.5.1967
Los Angeles, California, USA
Andy Clyde csfd

The Mack Sennett Collection: Volume OneMeanwhile, Back at the Ranch30 let smíchuColumbia Laff HourCarolina CannonballThe Road to DenverAbilene TrailÇa c'est du cinémaArizona TerritoryCherokee UprisingFence RidersGunslingersOutlaws of TexasSilver RaidersBig JackCrashing ThruHaunted TrailsRange LandRiders of the DuskShadows of the WestBorrowed TroubleDead Don't Dream, TheFalse ParadiseSilent ConflictSinister JourneyStrange GambleDangerous VentureHoppy's HolidayThe MaraudersUnexpected GuestFool's GoldPlainsman and the LadyThat Texas JamboreeThe Devil's PlaygroundThe People's ChoiceThrow a Saddle on a StarZelená létaRoughly SpeakingSong of the PrairieForty ThievesHeather and YonLumberjackMystery ManSundown RidersTexas MasqueradeBar 20Border PatrolColt ComradesFalse ColorsHoppy Serves a WritRiders of the DeadlineThe Leather BurnersLost CanyonThis Above AllUndercover ManBorder VigilantesDoomed CaravanJezdci z TimberlineOutlaws of the DesertPirates on Horseback


Aktualizace osobnostního profilu Andy Clyde: 28.2. 2024 05:28