Screamin' Jay Hawkins (1929 - 2000)   † 70 let


Americký písničkář, hudebník, herec, filmový producent a boxer Jalacy Hawkins je známý jako Screamin 'Jay Hawkins a pro svůj operní vokál. Jeho divoká divadelní představení, kdy na pódiu používal morbidní rekvizity, z něj udělaly průkopníka shock rocku.

Počátkem 50. let vstupuje do kapely kytaristy Tiny Grimese, ale brzy se vydává na sólovou dráhu. Hawkinsova skladba „I Put a Spell on You“ (1956) patří mezi 500 písní Rock and Roll Hall of Fame, které formovaly rock and roll. Není tajemstvím, že skladbu nahrál s kapelou pod vlivem alkoholu, ale singlu se prodalo více než milión kopií. Na svých vystoupeních používal doutnající lebky, rekvizity vúdú, gumové hady a rakve, které ho měli údajně stylizovat do afroamerické odpovědi na herce Vincenta Price.

Od roku 1962 do roku 1971 bydlel Jay na Havaji. Vrátil se do New Yorku poté, co založil vlastní vydavatelskou společnost. Během 60. a 70. let nadále nahrával a jezdil na turné, zejména v Evropě, kde byl velmi populární. V roce 1976 utrpěl zranění obličeje, kdy ho spálila jedna z rekvizit. Jay si zahrál sám sebe v biofilmu American Hot Wax (1978) a režisér Jim Jarmusch na soundtracku k filmu Stranger Than Paradise (1984) použil jeho nejslavnější píseň „I Put a Spell On You“ a později využil samotného Hawkinse jako hotelového úředníka ve filmu Mystery Train (1989). Za tuto vedlejší roli obržel Jay nominaci.

V roce 1983 se přestěhoval do New Yorku a spolupracoval s garážovými rockery Fuzztones, se kterými nahrál album a vystoupil ve filmu Joey (1986). Jeho píseň „Sirens Burnin“ byla uvedena v hororu Night Angel (1990). V roce 1993 se Hawkins přestěhoval do Francie. Hawkins byl 6x ženatý a jeho poslední manželce bylo v době jeho smrti 31 let. Jeho kolega, zpěvák Shoutin 'Pat Newborn, ho pobodal kvůli žárlivostí, když se oženil s Virginií Sabellon. Jay měl tři děti se svou první ženou a občas tvrdil, že má celkem 57 až 75 dětí. Po jeho smrti vytvořil jeho přítel a autor životopisů Maral Nigolian web, který tyto děti vystopoval a přes 30 jich bylo identifikováno. Hawkins zemřel po chirurgickém zákroku na aneuryzma ve věku 70 let.


18.7.1929
Cleveland, Ohio, USA
12.2.2000
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Screamin' Jay Hawkins csfd

MožnáPravdivá romance IIPoprask v HarlemuTajuplný vlakSpojení dvou měsícůJoeyV zajetí rytmuMister Rock and RollGadzooks! It's All HappeningScreamin' Jay Hawkins: I Put a Spell On MeCreedence Clearwater Revival: I Put a Spell on YouSunday NightThe Merv Griffin ShowThank Your Lucky Stars


Aktualizace osobnostního profilu Screamin' Jay Hawkins: 26.4. 2024 01:56