František Hanus (1916 - 1991)


František Hanus se narodil 12. května 1916 ve Valašském Meziříčí do učitelské rodiny. Studoval valašské gymnázium a začal se učit řezbářem. Prodával také na jarmarcích, zpíval, tančil a stepoval. O prázdninách si vydělával jako dělník na pile. Po maturitě se chtěl věnovat oboru přírodních věd či medicíně. Nechal se však inspirovat umělecky zaměřenými rodiči a nastoupil na pražskou dramatickou konzervatoř, kteroužto absolvoval v roce 1941.

V mládí byl zejména představitelem klaunských, ale i milovnických mladých hrdinů. Ve zralejším věku se přehrál do svérázných charakterních úloh, kde předvedl své přirozené, moderní herectví. Objevil se v různých žánrových hrách (například ve hrách „Artisté“, „Jindřich II.“, „Sen noci svatojánské“, „Legenda o lásce“, „Jedenácté přikázání“, „Královna Kristina“, „Jan Žižka“, „Nositelé řádu“, „Barbaři“, „Josefína“ či „Král Jan“ atd.). Také jeho syn Petr Hanus (1951 – 2005) se věnoval divadelnímu a filmovému herectví.

První filmovou hereckou příležitost získal v hlavní roli flamendra malíře Jana Sýkory ve Špelinově dramatu PRAŽSKÝ FLAMENDR (1941). Tato role mu přinesla u publika velikou popularitu, která ho provázela celou kariéru. O tři roky později hrál tři role: cestovatele (krátká reklama STÍN), Petra Málka (SOBOTA) a Petra Domina (JARNÍ PÍSEŇ). Následující rok vytvořil svoji nejslavnější a největší postavu starého Leopolda Koháka, který se vrací ke svým kořenům a k milované řece Sázavě, která mu vrátí jeho ztracené mládí v Krškově poetickém filmu ŘEKA ČARUJE (1945).

Ke konci čtyřicátých a v padesátých letech byl představitelem zejména mladých hrdinů různých profesí: ing. Bečvář ve Slavínského komedii POSLEDNÍ MOHYKÁN (1947), Franta Jirman v HARMONICE (1947), architekt v dramatu DS – 70 NEVYJÍŽDÍ (1949 – 1950), uhlíř v Zemanově PYŠNÉ PRINCEZNĚ (1952), Jan Benda v PÍSNIČCE ZA GROŠ (1952), pláteník v pohádce BYL JEDNOU JEDEN KRÁL... (1954), autor filmu v satiře ZAOSTŘIT, PROSÍM! (1956) a další.


12.5.1916
Valašské Meziříčí, Morava, Rakousko-Uhersko
2.9.1991
Praha, Československo
František Hanus csfd

Stařeček vavříny vídeňské slávy ověnčený aneb ZpronevěraMůj obchod se psyPeníze a krevHrabě LuxemburgHledám tetu z kabaretuTři cesty k domovuČerní z NataliePříhody pana PříhodyTřetí princZralé vínoChvíle pro píseň trubkyHra o královnuKluci z bronzuTen svetr si nesvlíkejZa trnkovým keřemDvě pohádky z lesaHořká slza radostiNa pytlácké stezcePan Vok odcházíBalíčekSkandál v Gri - Gri baruDům bez okenFlorijánkovo štěstíIkarův pádU babiččina stoluPodzemí svobodyStáří devatenáctČas lásky a nadějeČerven počátek létaBohoušův synJak se ševcem šili čertiLístek do památníkuPoklad pod Černou hláskouTaktika běžce střední tratiTitul pro hrdinuTribun liduTři muži se žralokemČtyři zlaté prýmkyBertillón 166Dlouhá cestaEskulapův přístavGenerál chudýchMotiv pro vražduRinaldinoPočkám, až zabiješHříšníciKronika žhavého létaLev je v ulicíchSlečna GolemBabičkaKlíckaKocour v bačkoráchKrkonošské hromováníLekceSmrt černého králeŽeny v ofsajduKateřina a její dětiMata HariNejsem chmýrko na bodláku


Aktualizace osobnostního profilu František Hanus: 17.11. 2023 00:47