Antonín Holzinger (1891 - 1954)


Antonín Holzinger se narodil 30. března 1891 v Praze. Po vystudování se stal úředníkem, ale touha po herectví, ke kterému nakonec odešel, byla silnější. Byl totiž pěvecky nadaný a pěvecky se školil u Emila Buriana, dlouholetým členem opery Národního divadla v Praze a otcem E. F. Buriana.

Holzinger byl nejčastěji obsazován do různých menších starokomických bodrých operetních postav, ať již záporných či kladných charakterů. K těmto rolím ho již od začátku předurčovala menší, zakulacená postava, dobrácký obličej, střídmá mimika, úsporná práce s tělem a školený hlas.

Za svého ředitelování v Karlíně se pokoušel uvádět klasické operety v soudobých (často parodických) úpravách („Krásná Helena“), které se musely přizpůsobit požadavkům nastávající socialistické kultury. Nechával inscenovat také operety v klasickém hávu (např. hru „Nic se nestalo“). Pro nezájem těchto her u obecenstva byl Holzinger odvolán a na jeho místo nastoupil financiér divadla Hugo Kraus.

S českou kinematografii přišel Holzinger poprvé do styku na přelomu desátých a dvacátých let v menších postavách ve snímku PÍSEŇ LÁSKY (1919; hrál zde Impresária) Vladimíra Majera a v Binovcově ROMÁNU BOXERA (1921).


30.3.1891
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
9.2.1954
Praha, Československo
Antonín Holzinger csfd

Expres z NorimberkaKavárna na hlavní tříděHaškovy povídky ze starého mocnářstvíSlovo dělá ženuMikoláš AlešMilujemeZoceleníBylo to v májiMalý partyzánPosel úsvituPřiznáníV trestném územíVeselý soubojVstanou noví bojovníciPan NovákRevoluční rok 1848Hraniční uličkaKřížová trojkaSvědomíVes v pohraničíMuzikantNevíte o bytě?ParohyTýden v tichém doměČapkovy povídkyHrdinové mlčíLavinaPrávě začínámePrůlomŘeka čarujePaklíčU pěti veverekBláhový senHost do domuKarel a jáMěstečko na dlaniAdvokát chudýchNebe a dudyPantáta BezoušekPražský flamendrRukavičkaMinulost Jany KosinovéPoznej svého mužePíseň láskyVy neznáte Alberta?LucernaZe všech jedináJanaKlub tříPolibek ve sněhuPolibek ve sněhu (německá verze)Pozdní láskaHej-rup!Hrdinný kapitán KorkoránHudba srdcíNezlobte dědečkaTři kroky od tělaZa ranních červánkůŽena, která ví, co chceSvítání


Aktualizace osobnostního profilu Antonín Holzinger: 19.11. 2023 22:13