Adolf Král (1922 - 1986)


Adolf Král se narodil 17. června 1922 v obci Brušperk na Ostravsku. Už od dětství ho velmi zajímalo divadlo, kterému se věnoval jako ochotník. Celý život pracoval až do odchodu na odpočinek jako svářeč ve Vítkovických železárnách, kde se třicet let uplatnil v ochotnickém Závodním klubu.

Díky svým ochotnickým zkušenostem a své profesi svářeče si ho vybral při konkurzu režisér Jiří Weiss pro třetí titulní úlohu ve svém válečném dramatu POSLEDNÍ VÝSTŘEL (1950). Snímek, v němž Adolf Král sehrál struskaře Roberta Kuču, se odehrává v posledních dnech druhé světové války ve Vítkovických železárnách, kde on sám pracoval.

Díky svému charakteristickému typu dělníka se přesně hodil do dramaturgie 50. let. Proto se hned následující rok zjevil jako slovenský dělník v Machově politické AKCI B (1951), jež pojednává o těžkém boji československých ozbrojených složek proti záškodnickým oddílům Ukrajinské povstalecké armády zvaných banderovci.

V roce 1952 si zahrál hned ve třech snímcích: člen vedení závodu Otisk v Kadárově a Klosově pamfletu ÚNOS (1952), příslušník SNB Pepík Pálka v NÁSTUPU (1952) Otakara Vávry podle stejnojmenného románu Václava Řezáče a havíř Karel Vondra v Krejčíkově dramatu NAD NÁMI SVÍTÁ (1952).


17.6.1922
Brušperk, Československo
22.7.1986
Ostrava, Československo
Adolf Král csfd

Kdyby tisíc klarinetůStrakatí anděléZačít znovaTam za lesemKotrmelecUprchlíkPáté odděleníRychlík do OstravyKonec cestyKřižovatkyPrvní partaŠkola otcůProti všemJan ŽižkaTanková brigádaFronaPřicházejí z tmyNad námi svítáNástupÚnosAkce BPoslední výstřel


Aktualizace osobnostního profilu Adolf Král: 24.10. 2023 19:17