Tomas Milian (1933 - 2017)


Nejen v Itálii proslavený herec a hudebník Tomas Milian se narodil 3. března 1932 na Kubě, v malé vesnici Culono poblíž Havany, jako Tomas Quintín Rodríguez. Pochází z bohaté katolické měšťanské rodiny. Tomas je synem generála Emiliana Rodrigueze, který měl důležitou roli ve vládě diktátora Gerarda Machada. Tomas Milian byl přítomen zatčení svého otce (jehož představa budoucnosti Tomase, byla armáda) a následného uvěznění po svržení Machady, při převratu Fulgencia Batisty. Tomas byl svěřen do péče bohaté tety, která ho poslala do školy salesiánů, kde se paradoxně stal přítelem Batistova syna. Když byl otec propuštěn z vězení, byl okamžitě přijat do psychiatrické léčebny, z důvodu nervového zhroucení a se silnými sklony k sebevraždě. Po propuštění z ústavu, se znovu pokusil začlenit do běžného života, ale sklony k sebevraždě ho neopustily. Nakonec se před očima svého syna zastřelil a Tomas byl jediným očitým svědkem této hrůzné scény a tedy i jediným ze čtyř synů, kdo viděl sebevraždu otce.

Po několika konkurzech, si jeho talentu všimli v NBC (National Broadcasting Company) a Tomas se objevuje poprvé v televizním seriálu DECOY (1957) jako Chuan Ortega. Pak si ho po několika divadelních rolích na Broadwayi, všiml Jean Cocteau, se kterým v roce 1959, spolupracoval na festivalu Due Mondi ve městě Spoleto. Hrál zde v pantomimě Franca Zeffirelliho IL POETA E LA MUSA. Tomas poté začíná natáčet filmy v Itálii. Hned roku 1959 hrál ve filmu Maura Bologniniho LA NOTTE BRAVA. Následně je obsazen do role Edoarda ve filmu KRÁSNÝ ANTONIO (IL BELL´ANTONIO), kde má po boku Marcella Mastroianniho, Claudii Cardinale či Pierra Brasseura. V roce 1963 se objevil ve výborné Corbucciho komedii NEJKRATŠÍ DEN (IL GIORNO PIÚ CORTO). Znovu s Claudií Cardinale, hrál v roce 1964 v dramatu GLI INDIFFERENTI. Tento snímek zvítězil na MFF Mar del Plata roku 1965.

Tomas spolupracuje s těmi nejlepšími režiséry a tak přicházejí filmy L' IMPREVISTO (1961) od Alberta Lattuady a Tomasova role Thomase Plemiana, nebo se roku 1962 objevil jako Ottavio nevěrný manžel Romy Schneider v povídce PRÁCE od Luchina Viscontiho, která je součásti satirické komedie BOCCACCIO ´70. V této době se také Tomas seznamuje s Margaret Ritou Valetti, která se stala jeho manželkou v roce 1964. Společně mají syna Tomase Miliana Jr., který je dnes také hercem. Itálie se stává pro Tomase druhým domovem a pokračuje plodná dlouholetá spolupráce s osobnostmi typu Lucio Fulci, Liliana Cavani, Sergio Corbucci a další.

Tomas se rovněž prosadil v hudební branži a měl například i rockovou kapelu (Tomas Milian Group), ve které hrál se svým dlouholetým přítelem Rayem Lovelockem. Lovelock mimochodem ve filmu debutoval po boku Tomase ve filmu SE SEI VIVO SPARA. S Lovelockem mají také „na kontě“ soundtracky jako například k filmu LE REGINE (1970), nebo UOMINI SI NASCE POLIZIOTTI SI MUORE (1976).


3.3.1933
Havana, Kuba
22.3.2017
Miami, Florida, USA
Tomas Milian csfd

Fugly!Roma nudaLa Fiesta del ChivoZtracené městoWashington HeightsPro lásku či pro vlast: Příběh Artura SandovalaTemná zákoutíTraffic - Nadvláda gangůAmistadJen blázni spěchajíCesta kovbojůHořící sezónaMarilyn a BobbySňatek s mafiíDetektiv NailsJFKMoneyDotknout se hvězdyDrug Wars: The Camarena StoryHavanaPomstaCat ChaserGioco al massacroUna casa a RomaLuci lontaneSalomeKrál DavidDelitto al Blue GayDelitto in formula UnoĎábel a svěcená vodaIdentifikace ženyKočka a pesMonsiňorŠikula z Highway 101Delitto al ristorante cineseManolestaUno contro l'altro, praticamente amiciVlk a beránekZločin u Porta RomanaGang, co střelil AmerikuVražda na TibeřeZimní zabíjeníLa banda del gobboMalá ItálieUzavřený kruhHon na podvodníkyIl cinico, l'infame, il violentoIl figlio dello sceiccoLa banda del trucidoMessalina, Messalina!Liberi armati pericolosiRoma a mano armataSex s úsměvemSquadra antiscippoVrah a poldaZásahovkaBláznivá na zabitíFolies bourgeoisesGiustiziere sfida la citta, Il


Aktualizace osobnostního profilu Tomas Milian: 9.2. 2024 20:47