Jiří Němeček (1923 - 1996)


Jiří Němeček se narodil 6. května 1923 v Praze. Zájem o poezii, jež ho zejména za okupace nejvíce posilovala a utěšovala (především verše Françoise Villona) ho přivedl k zájmu o ochotnické divadlo. Mj. studoval. Nakonec se, i bez teoretických znalostí, rozhodl pro profesionální herectví, kterému se věnoval v rodné Praze: Divadlo S. K. Neumanna (1949 – 1968), Divadlo E. F. Buriana (1968 – 1983) a již jako penzista Laterna Magika při Národním divadle (1986 – 1989).

Z divadelních kreací si nejdříve připomeňme Pěnkavu („Tvrdohlavá žena“), Zemana Zápolského („Paní Marjánka, matka pluku aneb Ženské srdce“), Griga („Bezejmenná hvězda“), Viktora a Vojevůdce („Ze života hmyzu“), Pana Vodičku („Veselé windsorské paničky“), Othella („Othello“), Jindřicha Percyho („Jindřich IV.“), Cyrana z Bergeracu („Cyrano z Bergeracu“), Sira Francise („Kalkata 4. května“), Peterku („Zvony“), Muže („Postel s nebesy“), Cafourka („Študáci a kantoři“) a též Petruccia („Zkrocení zlé ženy“).

Dále též inscenace „Matka Kuráž a její děti“ (Eilif), „Pohled z mostu“ (Eddie), „Koncert“ (Gustav Heink), „Tři mušketýři“ (Buckingham), „Aristokrati“ (Kosťa – Kapitán), „Rváč“ (Gagin), „Bouře“ (Prospero), „Evžen Oněgin“ (Evžen Oněgin), „Julius Caesar“ (Markus Brutus), „Peer Gynt“ (Peer Gynt), „Fyzikové“ (Pacient Arnošt Ernesti), „Král Lear“ (Hrabě z Kentu), „Sen noci svatojánské“ (Kdoulíček), „Macbeth“ (Lennox), „Rváč“ (Major Gagin), „Malostranská humoreska“ (Hubert Klikeš), „Sem padají hvězdy“ (Pavel Polom), „Jehla“ (Chatař), „Pygmalión“ (Ironik), „Divoká kachna“ (Pettersen), „Médea“ (Vychovatel), „Racek“ (Jakov), „Oblak a valčík“ (Starý vězeň), „Jacobowsky a plukovník“ (Kamnitzer), opět „Peer Gynt“ (Starý troll) aj.

Český film herectví Jiřího Němečka nikdy zcela nevyužil. Často šlo a různé a malé epizodky, v 50. a 60. letech byl např. jako student (REVOLUČNÍ ROK 1848, MIKOLÁŠ ALEŠ a DIVOTVORNÝ KLOBOUK), fotbalista (V TRESTNÉM ÚZEMÍ), spojka (AKCE B), kapitán (DNY A NOCI), schůzující (BOTOSTROJ), rybář Matěj (STRAKONICKÝ DUDÁK), velitel (RUDÁ ZÁŘE NAD KLADNEM), taxikář (VINA VLADIMÍRA OLMERA), sklenář (ADVENT), úředník (NEVĚRA), řidič Beránek (TO BYLA NOC), SNB (105% ALIBI), Horst (ZBABĚLEC), kapitán Liška (HLEDÁ SE TÁTA!), vězeň Vlastimil Fiala (TRANSPORT Z RÁJE), syn Rudolf (ČERNÁ DYNASTIE), příslušník (STRACH), ředitel (KRÁL KRÁLŮ) i recepční (ALIBI NA VODĚ).


6.5.1923
Praha, Československo
15.1.1996
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Němeček csfd

Diamantové mečeNexusIl giovane MussoliniKocourkovProč pláčeš, břízo bíláZávistJasnovidcem proti své vůliRadostný život posmrtnýUzavřený pavilónKainovo znameníPříhody lišky BystrouškySkřivánčí tichoStačí stisknoutAmores de Kafka, LosDvojčataKdoví, kdy začne svítatPolní mšeProces s vrahy MartynovéSetníkův štítVlastně se nic nestaloLedvinaNarozeniny režiséra Z. K.Nepolepšitelný starý mužO čem sní mladé dívkyZuřivý reportérZáhada zlatého servisuCena meduLokisOperace mé dceryPeníze a krevStudentská baladaUž od rájeVelká filmová loupežHavárieNebožtík si nepřál květySkalpel, prosímPozor, je ozbrojen!Zlaté kapradíŽofka z JanovicDvě noci s císařemPasáček z dolinySíť na bludičkuZámek NekonečnoDie BarrikadeDěkuju, pane profesoreHoríRozčarovaníVyhnanstvíHordubalJak napálit advokátaMimořádná odměnaPan Vok odcházíBrácha za všechny penízePast na kachnuSkandál v Gri - Gri baruStíhán a podezřelýKdyž vyjí vlciMozartovské miniaturyVánoce u MatěnůHolka na zabití


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Němeček: 31.10. 2023 18:08