Irène Jacob 57 let


Irène Jacob se narodila v Paříži jako nejmladší ze čtyř dětí. Pochází z vysoce vzdělané rodiny, její otec je fyzik, matka psycholožka a z jejích tří bratrů je jeden hudebníkem a dva vědci.

Tři roky po svém návratu do Paříže v roce 1987 získala jako jednadvacetiletá svou první filmovou roli ve filmu NASCHLEDANOU, CHLAPCI (AU REVOIR LES ENFANTS). Poté následovala řada menších rolí až do okamžiku, kdy si mladé talentované herečky všiml polský režisér Krzysztof Kieślowski, který ji v roce 1991 svěřil hlavní roli ve své psychologické studii DVOJÍ ŽIVOT VERONIKY (LA DOUBLE VIE DE VÉRONIQUE). Ztělesnila zde dvě dívky stejného jména – Polku a Francouzku, které žijí každá v jiné zemi – jedna v západní, druhá ve východní Evropě, ale jsou jakoby spřízněny. Obě trpí stejnou srdeční vadou, potýkají se s podobnými problémy a u obou se projevuje mimořádný pěvecký talent. Za svůj výkon, kterým se Irène Jacob rázem zapsala do mezinárodního povědomí, získala Zlatou palmu na MFF v Cannes v roce 1991 a téhož roku byla nominována na Césara.

Irène Jacob má od přírody pozoruhodnou schopnost vyjádřit emocionální nepokoj svých postav několika málo slovy. To bylo evidentní pro režiséra Krzysztofa Kieślowskeho, který ji podruhé obsadil do hlavní role vedle Jeana-Louise Trintignanta ve filmu TŘI BARVY: ČERVENÁ (TROIS COULEURS: ROUGE) – třetí části vysoce uznávaného mistrovského díla – trilogie TŘI BARVY. Tato role ji vynesla v roce 1994 nominaci na cenu BAFTA a její výkon nezůstal nepovšimnut ani za oceánem. Ve spolupráci s americkými filmovými studii natočila např. filmy OTHELLO (OTHELLO), INKOGNITO (INCOGNITO) nebo ŠERIFOVÉ (U.S. MARSHALS).

V následujících letech se Irènina filmová tvorba zpomalila a po řadě nezávislých, většinou evropských filmech, se intenzivněji věnuje divadlu. Její první divadelní hrou na jevišti londýnského Vaudeville Theater byla MADAM MELVILLEOVÁ od Richarda Nelsona, kde si zahrála po boku Macaulayho Culkina.


15.7.1966
Paříž, Île de France, Francie
Irène Jacob csfd

Comme le feuHôtel SilenceShikunLe Voyage en pyjamaRomantický průvodce po ztracených místechVilla CapriceÀ cause des filles .. ?La habitaciónArnaud fait son 2ème filmSajónaraLes Enfants rougesPoslední šance na pomstuSalaud, on t'aimeLe Clan des LanzacLa Solitude du pouvoirRio Sex ComedyDéchaînéesHezounciPrach časuNessuna qualità agli eroiThe Inner Life of Martin FrostKouzelná moc vílyAutomneNová FrancieThe Pornographer: A Love StoryLa Légende de ParvaNés de la mère du mondeMille millièmesLettre d'une inconnueLéaud l'uniqueČtyřhraL' affaire MarcorelleHra na špiónyTakový jsem bylThe Big Brass RingPod pokličkouŠerifovéInkognitoVictoryAll Men Are MortalOthelloZa mrakyÚtěkyTři barvy: ČervenáPredskazanijeTajemná zahradaClaudeEnakLe Moulin de DaudetDvojí život VeronikyLe Secret de Sarah TombelaineLa VeilléeErreur de jeunesseLa Bande des quatreLa Compagnie de SarahLes Mannequins d'osierNa shledanou, chlapciSeptième CielSpojka


Aktualizace osobnostního profilu Irène Jacob: 22.3. 2024 17:17