Luis Trenker (1892 - 1990)


Narozený jako Alois Franz Trenker. Horský průvodce, spisovatel, herec a režisér, jehož životní dráha byla pevně spojena s Alpami. Narodil se do rodiny malíře Jakuba Trenkera a jeho ženy Karolíny. Vyrůstal v dvojjazyčném prostředí. Po studiích pracoval krátký čas v podniku svého dědečka, poté studoval v Bozenu a Insbruku. Během studií si přivydělával jako horský průvodce a učitel lyžování. Odsud přešel na vídeňskou architekturu. Roku 1915 narukoval do války, sloužil u těžkého dělostřelectva. Vzhledem k jazykovým znalostem byl nasazen na italskou frontu. Po demobilizaci studia dokončil a roku 1924 se zúčastnil jako člen italského bobového týmu olympijských her. Roku 1928 se oženil s Hildou von Bleichert, pocházející z lipské, podnikatelské rodiny. První kontakt s filmem pochází z roku 1923. Trenker dostal nabídku od Arnolda Fancka. Původně hrál vedlejší roli horského průvodce v BERG DES SCHICKSALS. V průběhu natáčení se zjistilo, že představitel hlavní role se neumí s rolí sžít a Trenker jej zastoupil. Pro velký úspěch natočil režisér Fank roku 1926 SVATÁ HORA - MADONNA SNĚŽNÝCH HOR. Trenkerovou hereckou partnerkou byla Leni Riefenstahlová, která zde začínala jako herečka. Následoval VELKÝ SKOK, který přinutil Trenkera zanechat architektury.

Po válce zakotvil v Mnichově. Vlastnil společnost Luis Trenker-Film GmbH, která v koprodukci z Olympia-Film GmbH München natáčela dokumentární filmy. Teprve roku 1955 navázal na své předválečné úspěchy celovečerním PRIGIONIERO DELLA MONTAGNA. V roce 1959 začal Bavorský rozhlas vysílat sérii LUIS TRENKER ERZÄHLT. Trenker vyprávěl o svém životě a milovaných horách. S pomocí rádiových vln se mu podařilo dopravit alpskou květenu, vzduch a pár lavin k posluchačům do ložnic a úspěch pořadu byl strhující. Roku 1965 se opět vrátil k dokumentům a protože už vysílala televize, stal se populární tváří dětského vysílání SPORT - SPIEL -SPANNUNG. (Produkovala ARD v letech 1959 až 1974. Vysíláno ve čtvrtek, později v pátek po 17 hod). Později měl v televizi vlastní pořad BERGE UND GESCHICHTEN a s přibívajícím věkem se zasazoval o ochranu přírody.

Luis Trenker zemřel v 97 letech v italském Bolzenu. Pochován je na místním hřbitově v rodném St. Ulrich in Gröden.


4.10.1892
St. Ulrich, Rakousko-Uhersko
13.4.1990
Bolzano, Itálie
Luis Trenker csfd

HochkantDie GlückspiraleOlympia - OlympiaVon der Liebe besiegt - Schicksal am MatterhornIl prigioniero della montagnaBarriera a SettentrioneMonte MiracoloGermaninDer FeuerteufelDer Berg ruft!Když hvězdy svítíLiebesbriefe aus dem EngadinThe ChallengeČerná kavalerieČerná kavalérieKrál KalifornieDer verlorene SohnThe RebelDer RebellThe Doomed BattalionBerge in FlammenDie heiligen drei BrunnenLes chevaliers de la montagneSyn bílých horVelká touhaVolání severuDer Kampf ums MatterhornVelký skokSvatá hora - Madonna sněžných horMezi životem a smrtíLuftsprüngeLuis Trenker - Pionier und EgomaneBergweltenMessnerZeitenblicke - Jetzt ist Hallstatt ZeitSíla obrazu - Leni RiefenstahlováVon Kastelruth nach HollywoodSüdtirol - Ein Vorposten deutscher KulturSein bester FreundVacanze scambioWetterleuchten um MariaGold aus Gletschern


Aktualizace osobnostního profilu Luis Trenker: 11.4. 2024 08:09