Miloš Willig (1921 - 1979)


Herec Miloš Willig se narodil 28. ledna 1921 ve Velkých Svatoňovicích na Trutnovsku. Pocházel z herecké rodiny. Za nacistické okupace začínal u kočovných společností. Na divadelní scéně se objevil jako dvacetiletý mladík v jihlavském Horáckém divadle. Zde působil jako člen v letech 1943-1948. Od roku 1948 (po nástupu komunistů k úplné moci) byl členem Divadla S.K.Neumanna v Praze.

Na vrchol popularity se dostal především díky divadlu. Pravidelně vystupoval také v rozhlase a hrál v několika filmech. Do filmu si ho jako první vybral režizér Martin Frič, který Miloši Willigovi nabídl roli v dramatu PĚTISTOVKA. Roku 1950 se objevil ve snímku Slepice a kostelník, kde hrál s Vlastou Burianem. O rok později hrál ve filmu s názvem CESTA KE ŠTĚSTÍ s komunistickou herečkou Jiřinou Švorcovou či s Vladimírem Hlavatým. Roku 1955 přicházejí zajímavější nabídky. Willig se objevuje ve filmu již pravidelně - RUDÁ ZÁŘE NAD KLADNEM, JAN ŽIŽKA, ADVENT, ČERNÁ SOBOTA a další.

V 60. letech je Willig mezi televizními diváky už tak známým, že dostává nabídky na role v mnoha dalších filmech, např. MALÝ BOBEŠ VE MĚSTĚ, ALIBI NA VODĚ, ÚDOLÍ VČEL či dodnes oblíbený film KLADIVO NA ČARODĚJNICE. Do posledních chvilek svého života neopouští televizní plátna. V 70. letech hrál ve snímcích PANE, VY JSTE VDOVA, SMRT ČERNÉHO KRÁLE, ZATYKAČ NA KRÁLOVNU a další. Nejznámější rolí však zůstane Willigovi plukovník Kalina z normalizačního seriálu 30. PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA.

Václav Kalina byl kamarád a později nepřímý nadřízený kriminalisty Honzy Zemana. Poznali se v koncentračním táboře a Zeman ho bral jako svého druhého tátu. V pozdějších dílech tohoto rozsáhlého seriálu je Kalina již ve vysoké funkci na Ministerstvu vnitra ČSSR a vede případy se zvláštní mezinárodní zápletkou. Podle scénáře umírá Kalina v 58 letech na srdeční slabost. To se tak trochu stalo osudné i samotnému Willigovi, ten v roce 1979 umírá v Praze ve shodném věku se scénářem.


28.1.1921
Velké Svatoňovice, Československo
23.8.1979
Praha, Československo
Miloš Willig csfd

Skandál v Gri - Gri baruZačátkem září se dalo do deštěVítězný lidBěž, ať ti neutečeDům Na poříčíTam, kde hnízdí čápiKosmas a paní BožetěchaPřípad mrtvého mužeTobě hrana zvonit nebudeZa volantem nepřítelAgentAž jednou v BarceloněHrochMuž v osidlechPokus o vražduTajemství zlatého BuddhyVysoká modrá zeďVětrné mořeZatykač na královnuČerné na bílémKlíč pod rohožkouKronika žhavého létaLev je v ulicíchNoční jízdaPoslední dnySlečna GolemSmrt si vybíráEntentýnyKrál, kejklíř a hvězdářOtcové a dětiPrinc a chuďasPrvní radostiSmrt černého králeVím, že jsi vrah...Černý vlkAgent z VaduzuHlídačSvatá hříšnice„Pane, vy jste vdova!“AdelheidKladivo na čarodějnicePo stopách krvePrincezna LadaMaratónPřípadTřináctá komnataAristokratiPodivný konec létaSedm havranůÚdolí včelDva tygřiFlámMěsíc s dýmkouPoklad byzantského kupceVrah dostal GoncourtaVrah skrývá tvářAlibi na voděDivoká holkaKůzlátka otevřete...Ztroskotání lodi Kapermeulen


Aktualizace osobnostního profilu Miloš Willig: 21.4. 2024 06:18