Eva Jiroušková (1931 - 2015)


Eva Jiroušková pochází z Prahy, od dětství se aktivně věnovala tanci, absolvovala dramatické oddělení na konzervatoři, následně pak studovala herectví na DAMU. Její první divadelní angažmá v Divadle J. Průchy trvalo dvacet let (1951-1971). Ztvárnila zde celou řadu zásadních dívčích a ženských postav domácího i světového repertoáru (Maryša, Romeo a Julie, Hamlet, RUR atd.) Také další její angažmá trvalo dvacet let (1971-1991), a sice v Divadle E. F. Buriana, kde hrála až do jeho zrušení. Zde vynikla například ve hře Sedm žen na krku.

Nedílnou součástí práce Evy Jirouškové bylo také působení v rozhlase, účinkovala v rozhlasových hrách. Pracuje také v dabingu, namluvila například Monicu Vittiovou, uplatnila se ale také v animovaných filmech. Eva Jiroušková byla dvakrát vdaná, koncem 50. let byla v titulcích k filmům uváděná pod jménem svého druhého manžela jako Eva Jiroušková-Rokosová.


2.5.1931
Praha, Československo
8.1.2015
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Eva Jiroušková csfd

Kousek nebeKameňák 2Černá slečna, slečna ČernáVlci ve městěZ pekla štěstíFanyKrávaÚtěk do vězeníAnonymJmenuji se po tátoviZkouška kvalityÚtěk ze seriáluPohádka o lidské dušiÚzemí strachuDrahý BedřichuVáclava Kašpara den pátýMaryšaPohled do nekonečnaRendezvous in ParisZa trnkovým keřemPříbuzenstvoKam s ním?Beethoven - všední dny jednoho životaPoslední exilPrvní housleAť hodí kamenemHodinky šly pěšinkamaPomerančový klukDům Doni BernardyHodíme se k sobě, miláčku...?Muž z LondýnaNoc oranžových ohňůOhnivý májPoslední slovo má obžalovanýKrásná paní ševcováOkno ještě svítíPočkám, až zabiješRodeoVýstřely v Mariánských Lázních...a pozdravuji vlaštovkyAféry mé ženyJak to bylo v Únoru?Pohár za první poločasAleksander FredroBitvaHlavní přelíčeníKlíčTabatěrkaZlý důmKrál HamletFlámNadějeVšední dny prokurátoraLedové moře voláPráčeKrál ŠumavyŽižkovská romanceProti všemRudá záře nad KladnemNa konci města


Aktualizace osobnostního profilu Eva Jiroušková: 23.3. 2024 13:29