Jarmila Krulišová (1922 - 2006)


Jarmila Krulišová se narodila na Štědrý den 24. prosince 1922 v Jičíně. Zde rovněž absolvovala gymnázium (1942). Svoji divadelní dráhu započala v Městském divadle v Ústí nad Labem (1945) a poté hrála ve Středočeském divadle v Mladé Boleslavi (1945 – 1948). A nakonec zakotvila v činoherním souboru Národního divadla (1. srpen 1948 – 1989), kde účinkovala až do odchodu do důchodu. Byla dlouholetou manželkou herce a kolegy z Národního divadla Vítězslava Vejražky (1915 – 1973), se kterým měla syna (rovněž herce) Davida Vejražku (*1955).

Byla herečka výrazného a rozsáhlého rejstříku. Později vytvářela různé typy žen a dam v dramatech domácích a světových dramatiků (Stella ve Williamsově „Tramvaji do stanice touha“, Maryša v „Maryše“ bratří Mrštíků, Josefina ve Vančurově „Josefině“, Regan v „Králi Learovi“ Williema Shakespeara). Jejím vrcholným výkonem byla Emilia v Shakespearově „Othellovi“. Skvěle se uplatnila také v komediálním partu (např. Toinetta v Molièrově „Zdravém nemocném“).

Ve filmu Krulišová debutovala v roce 1948 jako mladá Klečková v Machově dětském snímku ZELENÁ KNÍŽKA, ve kterém mladý hrdina (Ota Krčka) odhalí překupníka a podvodníka (Eduard Linkers). V její herecké činnosti film bohužel představoval velmi okrajovou část. Ze začátku hrála malé role různých mladých dívek a manželek: Mirka v Kubáskově a Novotného filmu MILUJEME (1951), číšnice na svatbě v dramatu JAN HUS (1954) Otakara Vávry, manželka Josefa Liptáka (Mikuláš Huba) v dramatu Čeňka Duby LETIŠTĚ NEPŘIJÍMÁ (1959), paní Mazurová v Daňkově psychologickém dramatu TŘI TUNY PRACHU (1960) a Čermáková v KOUZELNÉM DNI (1960) Jana Valáška.

Na plátně se později přehrála na vyzrálé a starší ženy, jako byla matka Dvořáková v LÁSCE NEBESKÉ (1964) Petra Schulhoffa, Slávkova (Petr Čepek) matka v Matějkových NÁVRATECH (1972) a její zcela poslední (a zároveň desátá) filmová postava zatrpklé a pyšné hraběnky v „historickém“ dramatu ČAS LÁSKY A NADĚJE (1976) režiséra Stanislava Strnada. Jistě je zajímavé, že Krulišová svoji největší filmovou postavu vytvořila po boku svého muže Vítězslava Vejražky v ústředním manželském páru Doškových v dramatu z vesnického JZD HANDLÍŘI (1963) Zdeňka Sirového.


24.12.1922
Jičín, Československo
27.1.2006
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jarmila Krulišová csfd

Ohněm proti ohniTři cesty k domovuPředehraO Vánocích už nechci slyšet ani slovoZrození domovaAnna proletářkaHistorie začíná pod kaštanyCukrárnaMuž pro domácnostHistorie jedné láskyPětina průměrného životaRudý primátorPosel dobrých zprávPravé místo pro mneTady bude městoČas lásky a nadějeDocela malý zlepšovákMuži jdou ve tměStěhovaví ptáciDlouhá cestaDoňa PerfectaDěravá kapsaJak se Honza učil bátKdo hledá, najdeJosefinaLesní pannaObhájceZáhady v AllegheCo dělatKdo jinému jámu kopáNikdo mi nic nepovíNávratyPokušení mladého mužeSvatý MichalZrození hvězdyBitvaJeden ze soubojůMaryšaVyznáníBílé dveřeLáska nebeskáHandlířiJejich denKouzelný denMášenkaTři tuny prachuLetiště nepřijímáVlkNoc na KarlštejněNakonec ti nikdo nepomůžeRůže v ArktiděJan HusMilujemeZelená knížkaMy všichni školou povinníDynastie NovákůTři spory


Aktualizace osobnostního profilu Jarmila Krulišová: 1.4. 2024 07:55