Jamie Foxx 56 let


Tento rodák z Texasu se původně jmenoval Eric Morlon Bishop. Jeho matka jej porodila v nízkém věku a o malého Erica se dvakrát dobře nestarala (sama navíc žila u adoptivních rodičů). Erica proto adoptovala jeho nevlastní babička, takže, ač to zní spíše jako zápletka z pera šíleného scénáristy, je Ericova matka zároveň i jeho sestrou a jeho babička zároveň jeho matkou. Už ve škole projevoval velký komediální talent. Malého Erica nechávala učitelka žákům často předvést nějakou scénku, pokud se celou hodinu chovali slušně. Mimochodem, něco podobného mohl provádět i Jim Carrey. Na střední škole Eric vynikal ve dvou věcech. Byl to fotbal a bavení svého okolí. Měl dokonce i vlastní show The Afternoon with Eric Bishop.

Svůj filmový debut absolvoval v komedii Barryho Levinsona HRAČKY (1990). Větší, ale přesto malou roli si zahrál v komedii PROČ KOČKA NENÍ PES? (1996). O rok později si zahrál v hrubozrné komedii LÁSKA NA ČERNO (1997), která mu však k vyšším metám nijak nedopomohla a tak se i nadále držel jako výborný komik v televizních show a stále čekal na opravdovou velkou nabídku.

Pokud se někdo, koho doposud znáte jako komika převtělí do role, na kterou u něj nejste zvyklí můžete pak velmi příjemně překvapeni. Jako příklad by mohl sloužit Robin Williams, který si v Insomnii zahrál vraha nebo Jim Carrey, který ve filmu Věčný svit neposkvrněné mysli, zase zhrzeného milence. A přesně tento typ změny přinesl Foxxovi obrovskou popularitu. Režisér Oliver Stone přišel za Foxxem a nabídnul mu roli ve sportovním dramatu VÍTĚZOVÉ A PORAŽENÍ (1999). Foxx si zde zahrál mladého fotbalového nováčka Willieho Beamana, který se na plac dostává čistou náhodou, oslní a rychle nabitá sláva mu začne likvidovat nejen rodinný život, ale i týmovou soudržnost. Role arogantního narcise se Foxxovi opravdu povedla. Režisér Antoine Fuqua pak světu, díky akční komediii VNADIDLO (2000), ukázal, že ve Foxxovi je i talent pro akčního hrdinu.

Že je opravdu charakterním hercem, dokázal dvakrát po sobě ve filmech Michala Manna. Poprvé to bylo v životopisném dramatu ALI (2000), kde skvěle sekundoval Wiilu Smithovi jako jeho osobní přítel a manažer v jedné osobě. Že se nezalekne i takových hereckých hvězd jako byli i Al Pacino a Will Smith, pak dokázal v Mannově thrilleru COLLATERAL (2004), kde si zahrál taxikáře, který celou noc vozí po městě nájemného zabijáka Toma Cruise, od oběti k oběti.


13.12.1967
Terrell, Texas, USA
Jamie Foxx csfd

SpawnThe ManuscriptThe Wild BunchUntitled Reginald F. Lewis projectAll-Star WeekendGod Is a BulletOni naklonovali TyronaPohřebSignal HillTin SoldierVocasy na tripuDenní směnaSpider-Man: Bez domovaDušeProjekt PowerLive in Front of a Studio Audience: Norman Lear's 'All in the Family' and 'The Jeffersons'Obhájce nevinnýchRobin HoodBaby DriverHra o všechnoAmazing Spider-Man 2AnnieRio 2Všechny cesty vedou do hrobuŠéfové na zabití 2Útok na Bílý důmNespoutaný DjangoRioŠéfové na zabitíI'm Still HereNa dorazNa sv. ValentýnaCtihodný občanSólistaKrálovstvíDreamgirlsMiami ViceMariňákStealth: Přísně tajná miseCollateralPřekročit všechna pravidlaRayVykoupeníHráčiAliVnadidloBlázniví únosciVítězové a poraženíKlub hráčůLáska na černoProč kočka není pes?Velký švindlHračkyNeztrapňuj mě, tati!Neo YokioBílá sláva


Aktualizace osobnostního profilu Jamie Foxx: 31.10. 2023 00:45