Paola Tedesco 72 let


Italská herečka Paola Tedesco se po celou svou kariéru věnuje hlavně divadlu, významným způsobem se prosadila také v dabingu, zatímco několik málo filmových rolí z doby jejích začátků je jen podružnou součástí jejích bohatých uměleckých aktivit. Narodila se v Římě do umělecky založené rodiny, jejím otcem je operní pěvec a proslulý dabér Sergio Tedesco (*1928). Díky otci se již v dětském věku dostala před filmovou kameru a jako dvanáctiletá se objevila v roli Salome v Pasoliniho významném filmu EVANGELIUM SV. MATOUŠE (Il vangelo secondo Matteo, 1964).

Ke změně v prioritách dalších aktivit Paoly Tedesco došlo zhruba v polovině 70. let. Poslední hlavní ženskou roli hrála ve westernu ZORRŮV SEN (Il sogno di Zorro, 1975). V následujících letech našla zázemí především v televizi, kde hrála ve filmech, popularitu jí přinášelo především moderování zábavných pořadů. Odtud nebylo daleko k příležitostnému zpěvu a v letech 1975-1978 nahrála Paola Tedesco několik singlů. Jako atraktivní mladá žena představila své půvaby i na titulní straně italské mutace časopisu Playboy. Z dalších již jen příležitostných návratů před filmovou kameru připomeňme velkou roli v kriminálce KOČKA S JASPISOVÝMA OČIMA (Il gatto dagli occhi di giada, 1977). Práci pro film uzavřela v pouhých osmadvaceti letech vedlejší rolí v italsko-francouzské komedii NENÁVIDÍM BLONDÝNKY (Odio le bionde, 1980).

Během osmdesátých let se Paola Tedesco objevila ještě v několika televizních seriálech, více se ale věnovala divadlu, těžiště svých aktivit přesunula také do dabingových studií. Uplatnila se především v zahraniční animované produkci, namlouvala ale i slavné americké herečky, například Kathleen Turner. Na divadelních jevištích se objevuje dodnes, stejně tak nadále její hlas slýchají diváci v dabingu.


28.3.1952
Řím, Lazio, Itálie
Paola Tedesco csfd

Nenávidím blondýnkyAnche i bancari hanno un'animaOmbra nell'ombra, UnIl gatto dagli occhi di giadaNeroneAmore grande, amore liberoLe seminaristeLa polizia accusa: il servizio segreto uccideSogno di Zorro, IlAmazzoni - donne d'amore e di guerra, LeDays of FuryIl tramBoccaccioI familiari delle vittime non saranno avvertitiDue assi del guantone, IDue maghi del pallone, IUn prêtre a marierBelle d'amoreLady BarbaraPiti Piti PaSladká stvořeníSatyriconEvangelium sv. MatoušeC'era una volta RomaLa porta sul buioSegno del comando, Il2Pac: To Live & Die in L.A.


Aktualizace osobnostního profilu Paola Tedesco: 2.11. 2023 10:03