Bernhard Grzimek (1909 - 1987)


Bernhard Klemens Maria Grzimek se narodil 24. dubna 1909 v Nyse v tehdejším Slezsku. Jeho otec Paul Franz Constantin Grzimek byl místní notář. Grzimek absovoval veterinu v Lipsku v roce 1928, v roce 1933 obdržel doktorát na univerzitě v Berlíně. V roce 1930 se oženil s Hildegardou Prüferovou. Vychovávali tři syny – vlastní Rochuse, Michaela a adoptivního Thomase.

Místo toho se stal ředitelem frankfurtské ZOO. Ovšem ani v poválečném Německu to neměl Grzimek lehké. V roce 1947 byl obviněn ze spolupráce s NSDAP; trvalo to ovšem téměř tři roky, než se mu podařilo prokázat svoji nevinu, a naopak prokázat podporu německému odboji. Po tuto dobu samozřejmě ZOO nevedl, do ředitelské funkce byl znovu uveden v roce 1949. Později vyšlo najevo, že jej neprávem účelově obvinil ředitel jiné ZOO – Heinz Heck z Mnichova.

Grzimek byl – vyjma uvedené vynucené přestávky – ředitelem frankfurtské ZOO od 1.5.1945 do roku 1974, kdy odešel do penze. ZOO v podstatě pozvedl z válečných trosek; během války byla také zabita téměř všechna zvířata. Zasloužil se o přestěhování ZOO z rozbombardovaného centra na okraj města do nových rozsáhlých prostor a o doplnění zvířecího fondu.

Současně se také stal prezidentem Frankfurtské zoologické společnosti, spolku, který má za cíl vést a podporovat projekty na ochranu divoké přírody; asi nejznámějším projektem je ochrana ekosystému Serengeti v Tanzanii. V Tanzanii strávil několik let i se svým synem Michaelem; zaměřovali se zejména na pozorování migrace zvířat z ptačího pohledu. Michael bohužel zemřel v roce 1959 při havárii jejich pozorovacího letadla.


24.4.1909
Neisse, Horní Slezsko, Německá říše
13.3.1987
Frankfurt nad Mohanem, Západní Německo
Bernhard Grzimek csfd

Ráj divokých zvířatKein Platz für wilde TiereWir Zootiere in Frankfurt am MainÖlpestHochkantLegendenHeut' abend


Aktualizace osobnostního profilu Bernhard Grzimek: 29.2. 2024 23:40