Wilson Tong


Hongkongský herec, režisér, kaskadér, akční choreograf, bojový umělec, producent, skladatel a scenárista Wilson Tong se narodil v Číně. V mládí přeplaval na plováku do Hong Kongu a byl vycvičen Pekingskou čínskou operou, takže díky jeho ostrým rysům a pozoruhodné akrobacii si ve filmové branži mezi choreografy brzy vydobyl zvučné jméno. První zářez u filmu má díky režiséru Cheh Changovi v extra roli v akčňáku Dead End (1969) s Ti Lungem a Davidem Chiangem. Pro Wilsona Tonga prvotní a cenné seznámení s klanem Lau a Yuen. Posléze získává extra roličky v šermířinách The Invincible Eight (1971) a v The Blade Spares None (1971), obojí s Norou Miao, Angelou Mao, Sammo Hungem, Lam Ching Yingem a Brucem Leungem, tj. budoucí kung fu hvězdy akční režie s kterými byl ve filmech často vidět.

V roce 1976 Wilson Tong přechází od Sammo Hunga k Lau Kar Leungovi a zcela paradoxně od klanu Lau přechází legendární akrobat Fung Hak On a holohlavý Hung gar mástr Hoi Sang Lee. Wilsonovu choreografii, či bojový um můžete docenit v legendárních počinech Shaolin Mantis (1978), Kung Fu Stars (1978), Dirty Kung Fu (1978), The 36th Chamber of Shaolin (1978) a Kung Fu Genius (1979). V těchto snímcích můžete vidět jeho vynikající klasický šerm, boj se zbraněmi proti přesile, akrobacii i duchovní kung fu.

V 80.letech nemíval o velké role role nouze, ale soustředi se i na režii, akční choreografii a produkci svých snímků. Z těch známějších pecek stojí ještě vyjmenovat určitě Snake Deadly Act (1980), My Young Auntie (1981), či Dirty Angel (1982). Jako herec si zahrál v 90 filmech, jako bojový choreograf koordinoval na 30 filmů a jako režisér má Wilson Tong na kontě dvacet celulojdů. V roce 2012 totiž ukončil filmovou kariéru.

Wilson Tong csfd

Chi luo zhan shiZa zhiCai shen ke zhanWang jiao jian yuThe Internal DuelWei xian ren wuYin le jiang shiDu wang zhi zunDie xue feng yunLao hu chu geng IIQi bingLong hu jia zuMeng gui wu tingXian jing bian yanMing dai tao huaTwo Jolly CopsQing guiFei xiang guo heHuo pin you jian quSmrtící soubojTian can bianSha bao xiong diYang guiYu mao san xi jin mao shuCheung booiLovci pokladůThe Bomb-ShellThe Gold HuntersThe Martial ClubWu tingDaggers 8Klan bílého lotosuSnake Deadly ActThe VictimThe Young AvengerTi douHou hsing kou shouMao shan jiang shi quanRošťák HeTian cai gong fuTie quanTwo Wonderous Tigers36. komnata ShaolinuChu zhongGui ma gong fuHei muHrdinové z východuTang langDao jian ba wang quanGong fu xiao ziHong Xi GuanŽelezná opiceGui ji shuang xiongLiu A-Cai yu Huang Fei-HongMi zong sheng shouPěsti smrtiShen daYan ku shen tanHuang Fei-hong xiao lin quanTie jin gang da po zi yang guan


Aktualizace osobnostního profilu Wilson Tong: 2.11. 2023 19:31