Fritz Diez (1901 - 1979)


Fritz Diez byl německý herec, producent, režisér a divadelní manažer.

V průběhu roku 1932, když spolu s Martou pracovali ve Stadttheater Bremerhaven, se oba připojili ke KPD (komunistická strana Německa). Diez, který byl původně členem cechu německé scény, se připojil k opozici revoluční odborové organizace a byl zvolen předsedou divadelní divize.

Ráno 28. února 1933, den po požáru Reichstagu, byl Diezův dům přepaden gestapem. Dne 6. března, bezprostředně po volbách, byl herec propuštěn z práce za to, že byl komunista. V průběhu roku 1935 musel Diez – ze strachu před výslechem gestapa – emigrovat z Německa. Spolu s manželkou odcestovali do Švýcarska, kde pracoval v divadle v St. Gallenu. Diez se zapojil do komunistických a antifašistických kruhů německých exulantů, které se formovaly v zemi. V roce 1943 nastoupil do švýcarské pobočky Národního výboru pro svobodné Německo. Na konci války stál Diez v čele frakce St. Gallen, Demokratické unie Němců ve Švýcarsku, což byla odnož výboru. Také redigoval noviny tohoto hnutí.

Diez se vrátil do Sovětského svazu v Meiningenu v roce 1946. Pracoval v městském divadle, nejprve jako herec, později jako režisér a umělecký ředitel. V roce 1947 byl jmenován jejím vedoucím. V průběhu roku 1952 debutoval na plátně ve filmu DEFA Shadow Over The Islands. Do konce své kariéry se objevil v asi dvaceti filmech a také v několika televizních produkcích.


27.2.1901
Meiningen, Německá říše
19.10.1979
Výmar, Thüringen, Východní Německo
Fritz Diez csfd

Velký vojevůdce maršál ŽukovGlück im HinterhausNové příběhy z Florentinské 73Volba cíleDer wunderbare SchatzKriminalfälle ohne Beispie - Der Fall Brühne-FehrbachУра! У нас каникулы!Osvobození III - Směr hlavního úderuOsvobození IV - Bitva o BerlínOsvobození V - Poslední úderOsvobození I - Ohnivá duhaOsvobození II - PrůlomTscheljuskinOsvobozeníDie gefrorenen BlitzeJá, spravedlnostMarketa LazarováÚtěk do mlčeníDer Mann mit dem GewehrEpisoden vom GlückTestpersonenDer Neue - Teil 2Sie heißt Meta HallCarl von OssietzkyDer Neue - Teil 1Die RäuberbandeEin Mann und sein SchattenHumphrey GeorgeKarbid und SauerampferDie Nacht auf der AutobahnMelodie in A-MollDie LawinePět nábojnicMusterknabenZboží pro KatalániiKlamání až do soudného dneErnst Thälmann - Vůdce své třídyStíny nad ostrovyGefährliche FahndungProkurátor má slovoSedmnáct zastavení jaraDrei von der KRudí horolezciBlaulichtTajné komando BumerangHeute bei KrügersEdelmarderDie Geschichte vom WeihnachtsmannZwei Ziegen


Aktualizace osobnostního profilu Fritz Diez: 5.11. 2023 15:41