Josef Elsner (1914 - 1972)


Josef Elsner se narodil 4. července 1914 v Nové Buchare v Turkestánu. Herecky začínal v letech 1935 až 1942 u kočovných divadelních společností, například u ředitelů Alfréda Vladyky, Františka Koprolína, Jaroslava Bittla a Josefa Burdy. První „kamenné“ angažmá získal během protektorátu v Jihočeském divadle v Táboře (1942 – 1945). V rychlém sledu let 1945 – 1951 prošel postupně oblastními scénami Městského divadla v Ústí nad Labem, karlovarského Městského oblastního divadla, dále Městského oblastního divadla v Trutnově a královehradeckého Krajského oblastního divadla.

Zprvu si zahrál např. Zikmunda („Chudý kejklíř“), Jakuba Vojnara („Vojnarka“), Martina Kabáta („Hrátky s čertem“), Klubko („Sen noci svatojánské“), Fullera („Třicet stříbrných“), Krylova („Píseň jara“), Kalinu („Mnoho povyku pro nic“), Olinomaose („Námluvy Pelopovy“), Floriana („Duchcovský viadukt“), Lorda Windermera („Vějíř lady Windermerové“), Maršála („Bílá nemoc“), Náčelníka („Drak je drak“), Babice („Lidé pod Polanou“), Falstaffa („Veselé paničky windsorské“), Rogova („Chléb náš vezdejší“) apod.

Dále se objevoval v inscenacích „Othello“ (Othello), „Tvrdohlavá žena“ (Javůrek), „Tři sestry“ (Veršinin), „Naši furianti“ (Bláha), „Mikoláš Aleš“ (Grégr), „Cyrano z Bergeracu“ (Kapitán), „Lucerna“ (Ivan), „Měsíc nad řekou“ (Josef Roškot), „Jánošík“ (Soudce), „Caesar“ (Caesar), „Čarodějky ze Salemu“ (Zástupce guvernéra), „Idiot“ (Jepančin), „Hvězda zvaná pelyněk“ (Generál), „Mnoho povyku pro nic“ (Leonato), „Tři chlapi v chalupě“ (Nedoma), „Jan Roháč z Dubé“ (Jan Velvar), „Fidlovačka“ (Kroutil), „Královna Kristina“ (Axel) atd.

Z jeho režií si uveďme hry „Ztracená posice“, „Kapitán přišel včas“, „Škola manželů“, „Lidé pod Polanou“ nebo „Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec“ a další. Do českého filmu poprvé vstoupil na začátku 50. let v malých epizodkách.


4.7.1914
Nova Buchara, Turkestán
16.8.1972
Pardubice, Československo
Josef Elsner csfd

Tvář pod maskouDen sedmý, osmá nocKladivo na čarodějniceKolonie LanfieriSlasti Otce vlastiNoc nevěstySoukromá vichřiceDýmkyÚnosMalý partyzánHříšní lidé města pražského


Aktualizace osobnostního profilu Josef Elsner: 23.2. 2024 13:52