Robert Hirsch (1925 - 2017)   † 92 let


Herec Robert Hirsch začínal jako tanečník, později se řadu let věnoval herectví na nejslavnější francouzské scéně Comédie Française a stejně jako u jiných velkých osobností tohoto divadla tomu odpovídá i omezená participace ve filmu, jemuž se věnoval jen zřídka. Robert Hirsch pochází z pařížského předměstí L′Isle-Adam a na uměleckou dráhu se původně dal v oboru klasického tance, který začal studovat. Později přešel na Národní konzervatoř a začal studovat herectví, studium dokončil získáním první ceny v oboru komedie (1948).

Nebývá to úplně pravidlem, ale obecně lze říci, že osobnosti spjaté s Comédie Française se objevují méně ve filmu než jiní herci, což lze doložit i na případu Roberta Hirsche. Za svou bohatou hereckou kariéru hrál jen ve 24 filmech. Debutoval vedlejší roli v komedii KROCAN (Le dindon, 1951), později se objevil v několika adaptacích klasických literárních nebo divadelních předloh, jako byly filmy ZVONÍK OD MATKY BOŽÍ (Notre-Dame de Paris, 1956) nebo MIMI PINSON (1958). Větší role dostal jen v kriminálce ULICE MONTMARTRE Č. 125 (125 rue Montmartre, 1959) nebo později v komedii ŘÍKEJTE MI MATYLDO (Appelez-moi Mathilde, 1969).

Krátce před odchodem z Comédie Française zazářil v titulní úloze Shakespearova Richarda III., za niž v roce 1972 obdržel Cenu Syndikátu kritiků. Od roku 1974 je čestným členem Comédie Française a v následujících letech hrál na různých pařížských scénách. Prestižní Molièrova cena pro divadelní herce se uděluje od roku 1987 a Robert Hirsch na ni byl nominován již osmkrát, z toho čtyřikrát ocenění získal. Poprvé to bylo v roce 1992 za Molièrova Misantropa, kterého uvádělo Théâtre de Marigny. Ve stejném roce získal Molièrovu cenu v kategorii čestného uznání za celoživotní kariéru. Zatím poslední Molièrovu cenu obdržel za vedlejší roli ve hře Správce anglického dramatika Harolda Pintera v roce 2007.

Co se týče filmu, od počátku sedmdesátých let natočil Robert Hirsch jen sedm titulů, zmínku si zaslouží drama V ZIMĚ ROKU 54 (Hiver 54, l´abbé Pierre, 1989), který mu vynesl cenu Cézara za vedlejší roli. Zatím poslední položkou v Hirschově filmografii je nevelká role starého muže v dramatu SOUKROMÉ ZÁLEŽITOSTI (Une affaire privée, 2003). Kromě filmu spolupracoval také s televizí, kde vytvořil několik velkých úloh převážně v adaptacích divadelních her. K doplnění profilu Roberta Hirsche uveďme ještě Řád umění a literatury, který mu udělilo ministerstvo kultury v roce 2006.


26.7.1925
L'Isle Adam, Francie
16.11.2017
Paříž, Île de France, Francie
Robert Hirsch csfd

L'AntiquaireManon LescautLe Grand Restaurant IISarahVolponeSoukromé záležitostiPřevoz smrtiMůj pasákHiver 54, l'abbé PierreZločinDeburauLes Papas naissent dans les armoiresRobert MacaireDon César de BazanLe Docteur noirTartuffeTrente ans ou La vie d'un joueurŠoubyznysGeorges DandinLéčba šokemKean : Un roi de théâtreAu théâtre ce soir : Un fil à la patteŘíkejte mi MatyldoCvokovéToutes folles de luiMartin SoldatTaké velké bankovky mohou být falešnéPas question le samediTeuf-teufLa Nuit des roisSbohem, FilipínoPřípad komisaře MaigretaUlice Montmartre č.125La BigorneMimi PinsonMá mě rád, nemá mě rádZvoník u Matky BožíLe RéveillonLes IntrigantesSi Versailles m'était contéChez MaupassantUn jour dans la vie du cinéma françaisPlaisir du théâtreLa Nuit des MolièresStarsLa Joie de vivre


Aktualizace osobnostního profilu Robert Hirsch: 25.4. 2024 21:04