Robert Smith 64 let


Anglický zpěvák, skladatel, hudebník a producent Robert James Smith se narodil v přímořském letovisku Blackpool na pobřeží Lancashire v severozápadní Anglii. Robert Smith je nejvíce znám jako frontman rockové kapely The Cure, kterou spoluzaložil v roce 1976.

Robert Smith se svou kultovní image začal koketovat během turné s kapelou Siouxsie and the Banshees. Během 80. let 20. století v této kapele hostoval i jako kytarista. Suzie Sioux z Banshees v jednou rozhovoru vzpomíná: „Seděli jsme u stolu a Robert si zničehonic půjčil mou rtěnku a šel na toaletu. Když se asi za půl hodiny vrátil, měl zmalovanou pusu a od té doby takto vystupuje.“ Během spolupráce s Banshees probíhá Smithova gothická proměna a pomalu opouští svou vrozenou stydlivost i díky skvělému publiku.

Smithe a kapelu Cure hudebně ovlivnili Banshees svou hlukovou stěnou, Buzzcocks svou melodičností, Stranglers svou houževnatostí a společné koncerty s Wire, nebo Joy Division. V roce 1988 Smith v jednom rozhovoru uvedl, že režisér Pee-wee's Big Adventure (1986) Tim Burton ho požádal, aby se ve filmu objevil a později také chtěl spolupracovat na soundtracku k filmu Edward Scissorhands (1990). Fanoušek kapely Tim Burton se inspiroval vzhledem Smithe k vytvoření postavy Edwarda. Kvůli zaneprázdněnosti musela kapela Cure odmítnout i spolupráci na soundtracku Ospalá díra (1999).


21.4.1959
Blackpool, England, Velká Británie
Robert Smith csfd

The Best of Siouxsie and the BansheesMěstečko South ParkNewman and Baddiel in PiecesBananasThe Cure – Anniversary 1978-2018 Live in Hyde Park LondonAmerická 80. létaBeautiful NoiseHow the Brits Rocked AmericaThe Cure: Live 2012Cure: Trilogy, TheThe Cure: Greatest HitsCure, The: Play OutCure in Orange, ThePlay at HomeSiouxsie and the Banshees: NocturneThe Cure: The LovecatsThe Cure - LullabyThe Cure - Pictures of YouThe Cure - LovesongThe Cure - Just Like HeavenThe Cure - In Between DaysThe Cure - A ForestThe Top Ten RevealedGoth at the BBCLe Grand Journal de Canal+MTV Icon: The CureFriday Night with Jonathan RossTFI FridayLater... With Jools HollandRequest VideoMusik ConvoyTop of the Pops


Aktualizace osobnostního profilu Robert Smith: 3.4. 2024 06:28