Felix le Breux (1918 - 1974)


Felix le Breux se narodil 5. dubna 1918 v Plzni. Své zvláštní exotické jméno měl po svém pradědečkovi, šlechtici, který utekl z Francie do Čech za Francouzské revoluce, a v Čechách se oženil s hraběnkou z Ploskovic. Byl manželem hereček Libuše Sobotkové (*1923) a Aleny Kreuzmannové (1929 – 1993). Už v rodné Plzni začínal tíhnout k divadlu a spoluzaložil Studentský avantgardní kolektiv Optimisté (1936), ve kterém také hráli budoucí herci Miroslav Horníček a Oldřich Musil.

Jeho herecký vývoj započal již v západočeské metropoli, kde tvořil zejména role milovnické a hrdinské. V Praze již spíše tíhl k charakterním a komickým rolím („Léto“, „Bílá nemoc“ či „Křehká rovnováha“). Své nejlepší divadelní postavy vytvořil až v pozdějším věku. Jeho herecký projev byl střídmý, vyvaroval se zejména zbytečnému přehánění v pohybech rukou a těla. Kladl důraz na dokonalý hlasový projev.

Jako čerstvý absolvent konzervatoře debutoval ve filmu malou rolí hosta na večírku ve Vávrově dramatu OKOUZLENÁ (1942). Filmování však moc rád neměl, chyběl mu totiž kontakt s diváky. K filmu se vrátil až v roce 1947. Zezačátku na filmovém plátně vytvářel malé role ve snímcích ČAPKOVY POVÍDKY (advokát), ČERVENKÁ JEŠTĚRKA (notář), PAN HABĚTÍN ODCHÁZÍ (Dr. Rýpl), ZOCELENÍ (ředitel ústředny), PĚTISTOVKA (Ing. Rokos), DS – 70 NEVYJÍŽDÍ (Ing. Denkr), SIRÉNA (ředitel hutí), PAN NOVÁK, PRVNÍ A POSLEDNÍ (lékař), HLEDÁ SE TÁTA (primář), VLČÍ JÁMA (prezident Vačkář) atd.

Dostal i několikrát příležitost vytvořit větší a výraznější role: malíř Veleba v Machově komedii RODINNÉ TRAMPOTY OFICIÁLA TŘÍŠKY (1949), Portheim v Krškově REVOLUČNÍM ROKU 1848 (1949), Jan Josef z Vrtby v TEMNU (1950) Karla Steklého, správce Wimmer v Krškově POSLU ÚSVITU (1950), Pinkas v dalším Krškově snímku MIKOLÁŠ ALEŠ (1951), člen delegace v CÍSAŘOVĚ PEKAŘI (1951), stavitel Kopr v Burianově komedii NEJLEPŠÍ ČLOVĚK (1954) Václava Wassermana a Ivo Nováka, purkmistr města Kostnice ve Vávrově dramatu JAN HUS (1954), Maýr v Krškově životopisném filmu Z MÉHO ŽIVOTA (1955), plukovník Stambach ve Fričových PSOHLAVCÍCH (1955), staroměstský purkmistr v dramatu PROTI VŠEM (1956), policejní rada v komedii DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (1956) atp.


5.4.1918
Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko
4.2.1974
Praha, Československo
Felix le Breux csfd

Hvězda první velikostiJosefinaČerné na bílémDívka a holubiHodina pravdyKotevní náměstíMoc bez slávyZáhada obrazu sv. ŠebestiánaDny a noci KomunyKonec jedné služební jízdyNávrat pana RyšánkaCelou noc venkuMata HariZa ranních červánkůKomediantská historieNiet inej cestyDrahý lhářLacrimae rerumDva šlechtici z VeronyDýmkyLékař v rozpacíchMalá mořská vílaMinisterstvo strachuPoslední růže od CasanovyVnuknutí pana Budda5 milionů svědkůDivoká holkaModlitba pro Kateřinu HorovitzovouAgamemnónVražda potřebuje reklamuZáhadný pan HydeOhnisko nenávistiRomance štědrovečerníPevnost na RýněRagbyChléb a písněHledá se táta!Jarní povětříNetopýrO medvědu, který čekal, až odteče řekaPůlnoc s hrdinouKolotočV těžkých dnechZáhady aneb s Karlem Čapkem v soudní síniDařbuján a PandrholaLetiště nepřijímáPrvní a posledníTaková láskaTanec kolem družiceO dvou tkalcíchO věcech nadpřirozenýchPoslední dnyVynález zkázyZde jsou lviMládenec madame HussonovéPřijde časPřípad ještě nekončíSnadný životVlčí jámaŠtěňata


Aktualizace osobnostního profilu Felix le Breux: 11.11. 2023 17:31