George Kennedy (1925 - 2016)


George Harris Kennedy, Jr. se narodil v New Yorku, do rodiny angažované v šoubyznysu. Jeho otec, George Harris, byl hudebníkem a šéfem orchestru - zemřel, když byly malému Georgeovi čtyři roky a syn byl dále vychováván pouze matkou Helenou, baletkou. Svůj divadelní debut si odbyl ve věku pouhých dvou let. Později začal vystupovat v rozhlase. Šestnáct let sloužil u armády, byl přímým účastníkem bojových akcí 2. světové války a pracoval v armádním rozhlase. Byl rovněž přítomen otevření prvního armádního informačního úřadu, který fungoval také jako technická pomoc pro filmovou a televizní tvorbu.

Na kontě má nespočet televizních rolí (mj. seriály jako “Perry Mason”, “Bonanza”, “McHaleovo Námořnictvo”). Za své předvedení ve snímku FRAJER LUKE (1967), v hlavní roli s Paulem Newmanem, získal cenu Akademie pro “Nejlepšího herce ve vedlejší roli”. Následovaly filmy TUCET ŠPINAVCŮ (1967) - hvězdami přímo napěchované válečné drama, dále western BANDOLERO! a BOSTONSKÝ PŘÍPAD (oba 1968). V roce 1970 se objevil ve slavném oskarovém hitu LETIŠTĚ, ve kterém ztvárnil jednu z hlavních rolí (Joa Patroniho) a která jej, spolu s úlohou ve Frajeru Lukovi, asi také nejvíce proslavila. O čtyři roky později si ji zopakoval v LETIŠTĚ 1975 a ještě i ve dvou dalších dílech.

Hrál i v propadáku BOLERO (1984) s Bo Derekovou, můžeme jej vidět v reprízované televizní sérii LOĎ LÁSKY (1984), kde hraje Erika Larsena. Následují pak některé, možná méně úspěšné kousky jeho filmografie – SAVAGE DAWN (1985), DELTA FORCE (1986) s Chuckem Norrisem a Lee Marvinem nebo sci-fi horor PLÍŽIVÝ DĚS (1987) – než přijde role kapitána Eda Hockena v oblíbené parodii BLÁZNIVÁ STŘELA: Z ARCHIVŮ POLICEJNÍHO ODDĚLENÍ (1988), která se dočká dalších dvou pokračování, ve kterých Kennedy také vystupuje.

Jako Carter McKay účinkoval v novějších dílech známé televizní série DALLAS (1978-1991). V 90. letech propagoval na obrazovkách tabletky ”Breathasure” a ve stejnou dobu se vrátil do postavy z Dallasu ve filmech DALLAS: DŽEJÁR SE VRACÍ a DALLAS: VÁLKA EWINGŮ. V roce 1998 namluvil “Bricka Bazooku” v animovaném akčním filmu “Malí válečníci”. Poté pracoval na několika nezávislých filmech než se dočkal comebacku v soap-opeře MLADÍ A NEKLIDNÍ (2003, postava Alberta Milera). V roce 2005 se mihnul v dramatu NECHOĎ KLEPAT NA DVEŘE, kde hrál režiséra jednoho nešťastného westernu.


18.2.1925
New York City, New York, USA
28.2.2016
Middleton, Idaho, USA
George Kennedy csfd

The GamblerDalší šťastný denMad Mad Wagon PartySix Days in ParadiseMuž který měl zemřítZapomenutá kletbaNechoď klepat na dveřePříměříThree Bad MenLetuška 1. třídyOživlá monstraSearching for HaizmannDallas: Válka EwingůDennis postrach okolí znovu zasahujeMalí válečníciMuži v bílémBayou GhostKočky netančíDallas: J. R. se vracíBláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapasŘeka kamenůMladý dračí ninjaDistant JusticePoslední koš : Příběh Hanka GatherseAbsolutní pekloBláznivá jízdaBláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachuIntenzívní péčeBrain DeadMayumiNájemný vrahPoldové a lupičiLa bahía esmeraldaMinistry of VengeanceThe Terror WithinBláznivá střelaBorn to RaceCounterforceNoční přízrak v polednePrivate Road: No TrespassingTop lineWhat Price VictoryŘíše hrůzyCreepshow: Plíživý děsKenny Rogers as The Gambler, Part III: The Legend ContinuesPistolníciZrzavý pasažérHit and RunLibertyRiggedThe Delta ForceHalf NelsonInternational AirportRadioaktivní snyÚsvit divochůBoleroChattanooga Choo ChooPříběh Jesseho OwenseRare BreedWacko


Aktualizace osobnostního profilu George Kennedy: 30.10. 2023 12:25