Hal Holbrook (1925 - 2021)


Harold Rowe Holbrook, Jr. (17. února 1925) se narodil v Clevelandu, Ohio, otci Haroldovi Roweovi Holbrookovi a matce Aileen Davenportové, estrádní tanečnici. Holbrook vystudoval Culverovu akademii a Denisonovu Universitu, kde vedl významný projekt o Marku Twainovi, který ho přivedl k rozvoji one-man show, pro kterou je nejvíce známý. Tyto série představení nazýval „Mark Twain Tonight“ (za které získal obě ocenění Tony a Drama Desk).

Holbrook sloužil v americké armádě a ve druhé světové válce byl umístěný v Newfoundlandu, kde rovněž účinkoval v divadle. Ministerstvo zahraničí ho dokonce poslalo (1957-1959) na evropské turné, které zahrnovalo i vystoupení za tehdejší železnou oponou.

Roku 1956 si ho všiml Ed Sullivan (televizní moderátor) v jeho „Twain show“ a dal Holbrookovi příležitost vystoupit ve své národní show. V roce 1967 byla show „Mark Twain Tonight“ vysílána na televizi CBS a Xerox a Holbrook za svůj výkon získal cenu Emmy. K jeho televizním rolím patří i Abraham Lincoln ze seriálu LINCOLN (1976).

Holbrook se objevil v nejméně šesti filmech, v jejichž součástí je spiknutí: MAGNUM FORCE (1973), KOZOROH 1 (1978), SOUDCOVA NOC (1983), FLETCH ŽIJE (1989), VŠICHNI PREZIDENTOVI MUŽI (1976) a FIRMA (1993).


17.2.1925
Cleveland, Ohio, USA
23.1.2021
Beverly Hills, California, USA
Hal Holbrook csfd

Pojď se mnouLetadla 2: Hasiči a záchranářiSavannahLincolnZemě nadějeGangster CaineVoda pro slonyVánek osuduCaptain Cook's Extraordinary AtlasVečerní slunceSmrtící úderÚtěk do divočinyAngel and Her No Good SisterHráčiThe Street LawyerPodraz.comLegend of the Three Trees, TheMajesticPřístavTen nejlepšíČekání na smrtŽivot a dobrodružství Santa ClauseBar FlorentinePlace Apart, AŽenich na útěkuJidášův polibekKrevní poutoMá zeměRustyUtajená krásaWalking to the WaterlineHerkulesKočky netančíOperace Delta ForceStíháníTřetí dvojčeVšechny minulé zimyAmerica on WheelsHry láskyNevinné obětiPerry Mason: Případ žárlivého vtipálkaShe Stood Alone: The Tailhook ScandalPerry Mason: Případ mrtvého guvernéraPerry Mason: Případ osudného životního styluFirmaPouta láskyVražda na malém městěDen prvníFletch žijeTo bude omylNa Vánoce budu domaZavržená dušePlaza SuiteWall StreetPod nátlakemVražda v uniforměBehind Enemy LinesTři přání Billyho GrieraSoudcova nocCreepshow


Aktualizace osobnostního profilu Hal Holbrook: 3.11. 2023 01:24