Jeffrey Wright 58 let


"Hrál jsem postavy, které se staly známější než já sám a tak mi to vyhovuje.“

Svoji kariéru zahájil na mimobroadwayských prknech v New Yorku a Washingtonu a v roce 1990 se objevil ve svém prvním větším filmu, a sice jako právník v mysteriózním krimithrilleru s Harrisonem Fordem PODEZŘENÍ (1990). Rok nato se připojil ke kočovné společnosti “The Acting Company“ Johna Housemana, kde byl k vidění v produkcích jako “Sen noci svatojánské“ nebo “Pouto krve“ (Blood Knot) jihoafrického dramatika Athola Fugarda (mimochodem autora předlohy k oskarovému snímku TSOTSI z roku 2005). Hostoval v seriálech “Mladý Indiana Jones“ (1992) a “Zločin v ulicích“ (1993) a pokračoval dále na jevišti: v roce 1994 byl obsazen jako Norman 'Belize' Arriaga do hry Tonyho Kushnera “Andělé v Americe“, ve které ztvárnil homosexuálního ošetřovatele pečujícího o homofobního Roye Cohna, který umírá na AIDS. Za svůj výkon si Wright odnesl prestižní cenu Tony pro “nejlepšího herce“ - během poměrně krátké doby se osvědčil jak na jevišti, tak před kamerou.

Velmi výrazně se zapsal opět v roce 1996, tentokrát ve filmu, ve kterém ztvárnil malíře Jeana-Michela Basquiata (1960-1988) ve snímku výtvarníka Juliana Schnabela s jednoduchým názvem - BASQUIAT (1996). Film ukazoval životní strasti mladého nezávislého umělce, který začínal s graffiti a jako neoexpresionista dosáhl senzačního úspěchu na newyorské “bílé“ umělecké scéně. V sedmadvaceti ovšem umřel na předávkování heroinem. Kritika Wrighta velebila, získal nominaci na cenu Independent Spirit pro “nejlepší debut“ a film mu dal navíc možnost pracovat po boku takových veteránů jako Gary Oldman, Willem Dafoe, Dennis Hopper, David Bowie a Christopher Walken. Mladého Basquiata ve filmu představoval jeho bratranec Brian Wright (produkce požadovala dítě, které by bylo podobné Jeffreymu a on pak poprosil právě svého bratrance).

V řadě hlavních i vedlejších rolí se Wright zapsal v 90. letech a na počátku nového tisíciletí. Za zmínku stojí Allenova komedie CELEBRITY (1998), akční krimi se Samuelem L. Jacksonem DRSNEJ SHAFT (2000- Cena torontských filmových kritiků pro “nejlepšího herce ve vedlejší roli“) a televizní drama BOJKOT (2001), kde zaujal kritiky coby Martin Luther King, Jr. a díky němuž dosáhl na cenu Americké filmové akademie (AFI) pro “nejlepšího herce v televizním filmu nebo minisérii“. V roce 2002 byl opět nominován na divadelní cenu Tony pro “nejlepšího herce“, tentokrát za vystoupení ve hře "Topdog/Underdog" oceněné Pulitzerovou cenou. V roce 2003 si Wright zopakoval svoji roli Normana 'Belize' Arriaga v seriálové adaptaci “Andělů v Americe“ (2003), kde se zaskvěl vedle filmových velikánů Al Pacina, Emmy Thompson a Meryl Streep. Díky svému výkonu se stal majitelem cen Emmy a také Zlatého glóbu (Wright byl jediným z původního jevištního obsazení, který se následně objevil i ve filmové verzi).


7.12.1965
Washington, District of Columbia, USA
Jeffrey Wright csfd

American FictionAsteroid CityAtrabiliousRustinThe BatmanFrancouzská depeše Liberty, Kansas Evening SunNení čas zemřítŽivot za mřížemiPrací automatStehlíkDospělýMonsterNoční hraO.G.The PublicZastavte temnotuSvědectvíHodný dinosaurusHunger Games: Síla vzdoru 2. částHunger Games: Síla vzdoru 1. částHunger Games: Vražedná pomstaJednou ranouPřežijí jen milenciThe Inevitable Defeat of Mister and PeteZlomené městoDen zradyNeuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízkoZdrojový kódCadillac RecordsQuantum of SolaceW.BlackoutInvazeMladý Indiana Jones: Tajemství bluesCasino RoyaleŽena ve voděLackawanna bluesSyrianaZlomené květinyManchurianský kandidátD-ToxAliBojkotDrsnej ShaftHamletSin's KitchenZločin a trest na předměstíCementJízda s ďáblemMeschuggeUnaven zemřítKritická péčeBasquiatSmrtící telefonModlitba pro bratraPodezřeníCo kdyby...?


Aktualizace osobnostního profilu Jeffrey Wright: 10.11. 2023 11:19