Stephen Rea 77 let


Charismatický herec se narodil 31.10.1946 v Belfastu v Severním Irsku. Usadil se však v Dublinu v Irsku. Než ho natrvalo pohltil svět divadla, filmu a televize, vystudoval Anglickou literaturu na Queens University.

Před filmové kamery se poprvé dostal díky režiséru Neilu Jordanovi, který ho obsadil do hlavní role v dramatu Angel (1982). Role v dalším Jordanově snímku Hra na pláč (The Crying Game, 1992) mu vynesla nejen celosvětovou popularitu, ale i nominaci na Oscara - skutečně zaslouženou. Ukázal se i v komedii Bad Behaviour (1993), naše televize uvedla snímek Princezna Caraboo (1994).

Poslední zmiňovaný rok přinesl i filmy jako Pret-a-Porter a Interview s upírem, kde hrál sice menší ale rozhodně zapamatovatelné role. Za zmínku stojí, že byl dvacet let (1983-2003) ženat s bývalou členkou IRA Dolours Price. Z tohoto manželství má tři děti.


31.10.1946
Belfast, Northern Ireland, Velká Británie
Stephen Rea csfd

The Miracle ClubNightrideBlack 47Greta - osamělá ženaRuby Strangelove Young WitchAsylumProkletý důmStyriaMenú degustacióUnderworld: ProbuzeníVlkodlak: Bestie mezi námiBlackthornStella DaysV pařátech smrtiVelká fuškaNothing PersonalOndineŠpion(i)Heidi 4 PawsThe Devil's MercyAž do smrtiCélébrationKrvavá sklizeňStřetRok '66SestryDům na Tara RoadKrálovna řekySnídaně na PlutuV jako VendetaPod kontrolouTajná zpověďZtráta pamětiBloomThe Halo EffectEvelynKodaňStrach.comKlub sebevrahůMušketýrSrpnový sníhHranice láskyKrásná GuineverePřízraky ze snůThe Life Before ThisStill Crazy - Pořád naplnoThis Is My FatherA Further GestureFotbalové opojeníHacksMalý řezníkRána jistotyPoslední ze slavných králůTrojan EddieZločin stoletíAll Men Are MortalMezi dvěma ohniObčan XShadow of a Gunman


Aktualizace osobnostního profilu Stephen Rea: 31.10. 2023 00:09