František Marek (1904 - 1981)


František Marek se narodil 3. září 1904 v Praze. Shlédl se v divadle a odešel ke kočovným divadelním společnostem. Ve dvacátých letech prošel jako herec Českými Budějovicemi, Opavou a Kladnem. Ve 30. letech a za okupace hrál na pražských jevištích Uranie, Osvobozeného divadla, nuselského Tylova divadla. V roce 1939 hrál v Lidové scéně a Divadle u Karlova mostu (1939 – 1940). Roku 1938 dokonce devětkrát hostoval na scéně pražského Národního divadla v úlohách třetího kazaňského běžence a sedmého československého dobrovolníka v Medkově dramatu „Plukovník Švec“ pod režií Karla Dostala. Těsně po válce se vrátil do Tylova divadla v Nuslích (1945 – 1948).

V českém filmu debutoval ještě při němém období jako dobrovolník v Binovcově dramatu ZA SVOBODU NÁRODA (1920) s V. Ch. Vladimírovem a Suzanne Marwille v titulních úlohách a následně jako lékař ve sportovním melodramatu O VELKOU CENU (1922) Vladimíra Slavínského. Po dlouhých osmnácti letech se na začátku okupace do filmových ateliérů jednou vrátil. Po intermezzu lékárníka v životopisném filmu Vladimíra Slavínského o skladateli a učiteli Františku Kmochovi (Otomar Korbelář) TO BYL ČESKÝ MUZIKANT (1940) se jeho filmová dráha naplno rozhořela až po znárodnění českého filmu.

Nejplodnější období své kariéry zažil ve 40. a 50. letech (jako zaměstnanec státního filmu): rakovnický měšťan (NEZBEDNÝ BAKALÁŘ), kapitán Wolf (NADLIDÉ), gestapák (MUŽI BEZ KŘÍDEL a DALEKÁ CESTA), recepční (NIKDO NIC NEVÍ), dozorce (MUZIKANT), měšťan (JAN ROHÁČ Z DUBÉ), dělmistr (ŽELEZNÝ DĚDEK), strážník (ČAPKOVY POVÍDKY), strážce (KRAKATIT), obchodník (HOSTINEC „U KAMENNÉHO STOLU“), strážmistr (DVAASEDMDESÁTKA), převozník (ČERVENÁ JEŠTĚRKA), rada (VELIKÁ PŘÍLEŽITOST), žadatel o byt (RODINNÉ TRAMPOTY OFICIÁLA TŘÍŠKY), německý velitel vlaku (NĚMÁ BARIKÁDA), pořadatel (REVOLUČNÍ ROK 1848), hostinský (DIVÁ BÁRA), stavitel (DVA OHNĚ a ZVONY Z RÁKOSU), páter (TEMNO), řezník Dundr (ZOCELENÍ), závodní stráž (PAST), pán na výstavě (MIKOLÁŠ ALEŠ), pan starosta (HAŠKOVY POVÍDKY ZE STARÉHO MOCNÁŘSTVÍ), JUDr. Alfréd Meissner (ANNA PROLETÁŘKA), konšel (JAN HUS a JAN ŽIŽKA), kutnohorský měšťan (PROTI VŠEM), četník (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), přednosta stanice (POSLUŠNĚ HLÁSÍM) atd. atd.

Kvůli svým mimopražským angažmá v pozdějších dobách se už zjevoval na plátně celkem v omezené míře ve snímcích STRAKATÍ ANDĚLÉ (železničář) Pavla Blumenfelda, 7 ZABITÝCH (vrchní Pleštil) Pavla Kohouta, Vávrova ZLATÁ RENETA (vrátný v porodnici), OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY (četnický strážmistr) Jiřího Menzela, Valáškova KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA (chovatel), Novákův MARATÓN (starší muž provolávající slávu), SLASTI OTCE VLASTI (purkrabí) Karla Steklého, Tomanovy CESTY MUŽŮ (pan Motyčka), DNY ZRADY (poslanec Jožka David) Otakara Vávry a zcela poslední, Kachlíkův ZLOČIN V MODRÉ HVĚZDĚ (starý majitel obchodu).


3.9.1904
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
21.4.1981
Praha, Československo
František Marek csfd

Dny zrady I.Dny zrady II.Zločin v Modré hvězděCesty mužůSlasti Otce vlastiMaratónKdyž má svátek DominikaRudá v černémÚřadOstře sledované vlaky7 zabitýchZlatá renetaStrakatí anděléPoslušně hlásímDobrý voják ŠvejkNeporaženíProti všemZlatý pavoukJan ŽižkaJan HusOlověný chlébAnna proletářkaHaškovy povídky ze starého mocnářstvíVelké dobrodružstvíCesta ke štěstíMikoláš AlešPastPosel úsvituPřiznáníPřípad Dr. KovářeTemnoZoceleníZvony z rákosuDS-70 nevyjíždíDivá BáraDva ohněNěmá barikádaPan Habětín odcházíRevoluční rok 1848Rodinné trampoty oficiála TříškyVeliká příležitostVýlet pana Broučka do zlatých časůŽízeňDaleká cestaDvaasedmdesátkaHostinec „U kamenného stolu“Hraniční uličkaKrakatitČervená ještěrkaŽelezný dědekDravciMuzikantNikdo nic nevíNikola ŠuhajČapkovy povídkyMuži bez křídelNadlidéNezbedný bakalářTo byl český muzikant


Aktualizace osobnostního profilu František Marek: 21.4. 2024 10:21