Jean-Louis Trintignant (1930 - 2022)


Po maturitě na avignonském lyceu studoval na právnické fakultě v Aix-en-Provence. V roce 1950 odešel do Paříže, kde navštěvoval herecké kurzy Charlese Dullina a Tanii Balachové. Divadelní dráhu zahájil roku 1951 v souboru Raymonda Hermantiera, s nímž účinkoval v Schillerově Marii Stuartovně, Mollièrově Donu Juanovi a Shakespearově Macbethovi.

Výrazněji však na sebe upozornil ve skandálním melodramatu A BŮH STVOŘIL ŽENU (r. R. Vadim), kde ztělesnil vážného, sentimentálního a neústupného Michela Tardieua, nejmladšího ze tří mužů, do jejichž života zasáhne osudová dívka (Brigitte Bardotová). Po návratu z tříleté vojenské služby mu pomohl obnovit kontakty s filmem opět Vadim, když mu svěřil roli studenta matematiky Dancenyho, který se zamiluje do cynické ženy (Jeanne Moreauová) a zaviní smrt jejího manžela (Gérard Philipe), ve zmodernizovaném film. přepisu románu Choderlose de Laclose NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI.

Od postav nesmělých, romantických a pasivních mladíků, kteří pouze občas projevují své pravé city, a kteří na tuto svou uzavřenost mnohdy neblaze doplácejí, přešel během 60. let k charakterově a psychologicky složitějším rolím nenápadných a rozporuplných mužů, které ztvárňoval s tlumeným civilismem a zvláštním vnitřním napětím: ovdovělý automobilový závodník Jean-Louis Duroc, s nímž naváže milostný poměr ovdovělá film. Skriptka (Anouk Aiméová), ve světově úspěšném melodramatu MUŽ A ŽENA (r. C. Lelouch); katolicky založený inženýr, jehož zdrží na noc ve svém bytě rozvedená lékařka (Françoise Fabianová), v komediálně laděném milostném dramatu MOJE NOC S MAUD (r. É. Rohmer); zakomplexovaný a zbabělý doktor filozofie Marcello Clerici, který zrazuje vlastní přesvědčení i lidi ve svém okolí za fašismu i po válce, ve film. adaptaci románu Alberta Moravii KONFORMISTA (r. B. Bertolucci).

Na MFF v Západním Berlíně 1968 obdržel Stříbrného medvěda za roli muže jménem Boris, který přichází po válce do slovenského městečka a mystifikuje jeho obyvatele historkami o zmizelém místním hrdinovi domácího odboje, ve snímku MUŽ, KTERÝ LŽE (r. A. Robbe-Grillet). Neméně působivý výkon, jenž mu vynesl ocenění na MFF v Cannes 1969, podal v úloze vyšetřujícího soudce, pokoušejícího se objasnit okolnosti vraždy řeckého levicového poslance (Yves Montand), v politickém thrilleru Z (r. Costa-Gavras).


11.12.1930
Piolenc, Vaucluse, Francie
17.6.2022
Uzès, Gard, Languedoc-Roussillon, Francie
Jean-Louis Trintignant csfd

Nejlepší léta jednoho životaHappy EndLáskaI pro lásku se zabíjíGalilée ou L'amour de DieuJanis a JohnVšichni, kdo mě mají rádi, pojedou vlakemC'est jamais loinFalešný hrdinaL'InsoumiseTykho MoonUn homme est tombé dans la rueFiestaMěsto ztracených dětíRegarde les hommes tomberTři barvy: ČervenáL'Instinct de l'angeL'InterdictionVýstražné znameníLa Controverse de ValladolidDěkuji, životeJulie de CarneilhanPour un oui ou pour un nonBunkr hotelu PalaceLa Vallée fantômeLe moustachuMuž a žena po 20 letechŽena mého životaMuž se stříbrnýma očimaNečekaná zradaPříští létoSalva pro černého buvolaSchůzkaAť žije životFemmes de personneRozmarColpire al cuoreCredoKonečně neděle!Pod palbouZločinBulvár vrahůLe grand pardonNoc ve VarennesHluboké vodyMalevilMužská záležitostUn assassin qui passeVášeň láskyBankéřkaMiluji vásTerasaLe Maître-nageurMelancholickáPeníze těch druhýchL'AffaireRepéragesL'ordinateur des pompes funèbresNebezpečný cestujícíPrší na Santiago


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Louis Trintignant: 4.11. 2023 22:59