František Šlégr (1894 - 1971)


František Šlégr se narodil 4. listopadu 1894 na pražském Žižkově do rodiny zedníka. I když se vyučil zámečníkem, odešel k divadlu. Jako sedmnáctiletý se po zkoušce stal druhým basistou v Deklaraci na Žižkově (1911). Poté do roku 1924 působil u venkovských kočovných společností A. Brázdy, V. Halíře, V. Rovenského, A. Vladyky, V. Zeyferta, B. Lukášové, O. Nováčka, B. Rossmanové a Východočeské společnosti ředitele J. Burdy. Následně zakotvil do „kamenných“ divadel jako herec a taktéž divadelní režisér: kladenské Městské divadlo (1924 – 1926), Městské divadlo v Plzni (1926 – 1930) a nakonec brněnské Národní divadlo (1930 – 1965), z něhož odešel na odpočinek, ale nadále zde hostoval.

Známý je Gogolův „Revizor“ (městský hejtman Anton Antonovič Skvoznik Dmuchanovský), „Othello“ (Jago) Williema Shakespeara, „Kupec benátský“ (Shylock), Jiráskova „Vojnarka“ (Jakub Vojnar), drama „Maryša“ (sedlák Lízal) Aloise a Viléma Mrštíků, „Parta brusiče Karhana“ (brusič Karhan), „Vstanou noví bojovníci“ (Kolmistr) Antonína Zápotockého, „Paličova dcera“ (Valenta) Josefa Kajetána Tyla, „Lucerna“ (starý vodník Ivan), „Josefina“ (Maleček), „Ze života hmyzu“ (Chrobák) bratří Čapků, „Tartuffe“ (Orgon), „Léto“ (farář Hora) Fráni Šrámka, Stroupežnického „Naši furianti“ (sedlák, první radní Jakub Bušek) nebo Tylova „Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec“ (Ezechiel) a desítky, desítky dalších.

Do české kinematografie vstoupil už v roce 1934. A nejčastěji v ní vytvářel menší, ale výrazné, epizodky. Kupodivu, i když hrál na oblastních jevištích, v pražských ateliérech filmoval celkem často (hlavně ve znárodněné kinematografii). Do poloviny 50. let si zahrál např. pytláka (V CIZÍM REVÍRU), majitele (TŘI KNOFLÍKY), rotmistra (MRTVÝ MEZI ŽIVÝMI), ředitele (SVĚDOMÍ), rychtáře (O ŠEVCI MATOUŠOVI), mistra (PĚTISTOVKA), vrátného (PAN HABĚTÍN ODCHÁZÍ), starostu (VSTANOU NOVÍ BOJOVNÍCI), továrníka (PŘÍPAD DR. KOVÁŘE), vrchního radu (POSLEDNÍ VÝSTŘEL), ředitele gymnázia (MLADÁ LÉTA), špicla (DIVOTVORNÝ KLOBOUK), otce (STŘÍBRNÝ VÍTR), Nalejváčka (STRAKONICKÝ DUDÁK).

Od druhé poloviny se jeho jméno zjevilo v titulcích snímků POSLUŠNĚ HLÁSÍM (obrst Schröder), MEZI NEBEM A ZEMÍ (vrátný), VYNÁLEZ ZKÁZY (kapitán pirátů), VELKÁ SAMOTA (hostinský), TAKOVÁ LÁSKA (hlídač v parku), MSTITEL (policista), ZLÉ PONDĚLÍ (vrátný), RYCHLÍK DO OSTRAVY (dispečer Šnábl), POLICEJNÍ HODINA (kavárník Benešovský), MALÝ BOBEŠ (obchodník s dobytkem Vencl), JARNÍ POVĚTŘÍ (vrchní Kostečka), BARON PRÁŠIL (španělský námořník), ANIČKA JDE DO ŠKOLY (děda ve výkupu lahví), HANDLÍŘI (družstevník Kohout), DEVÁTÉ JMÉNO (průvodce), PRVNÍ DEN MÉHO SYNA (vinárník), VRAŽDA PO NAŠEM (vrátný), MARTIN A DEVĚT BLÁZNŮ (hlídač), DÍVKA SE TŘEMI VELBLOUDY (matrikář) a poslední, slovenský REKVIEM ZA RYTIEROV (profesor Topercer).


4.11.1894
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
22.10.1971
Letovice, Československo
František Šlégr csfd

Strýčkův senRekviem za rytierovRůženko, spíte sama?Smrť Pavla DuchajaNataliDívka s třemi velbloudyMartin a devět bláznůVražda po našemPrvní den mého synaDeváté jménoHandlířiAnička jde do školyBaron PrášilJarní povětříMalý BobešPolicejní hodinaRychlík do OstravyZlé pondělíMstitelTaková láskaVelká samotaMezi nebem a zemíVynález zkázyPoslušně hlásímRudá záře nad KladnemStrakonický dudákBotostrojJeště svatba nebyla...Stříbrný vítrKavárna na hlavní tříděDivotvorný kloboukMladá létaPoslední výstřelPřípad Dr. KovářeVstanou noví bojovníciPan Habětín odcházíPětistovkaVeliká příležitostO ševci MatoušoviSvědomíMrtvý mezi živýmiV cizím revíruV cizím revíru (rakouská verze)Chléb, který jíteKavkazský křídový kruhVpřed, Stalingradci!Malá historieTři knoflíkyNejvýnosnější prodejČtyři lidé - jedna řečNa sto procentVínečko, ne vodaDekameron


Aktualizace osobnostního profilu František Šlégr: 16.3. 2024 18:28