Myriam Boyer 75 let


Myriam Boyer prožila neradostné dětství a na jeviště se dostala v podstatě náhodou, dnes je z ní ale uznávaná divadelní herečka, má za sebou také bohatou práci pro film a televizi, dvakrát bylo nominována i na Cézara za vedlejší roli. Narodila se v Lyonu do prostých poměrů a již od dětství se musela starat o vážně nemocnou matku, zatímco otec se sklony k alkoholismu a násilí se rodině vůbec nevěnoval. V šestnácti letech začala v rodném Lyonu pracovat jako písařka, zároveň se nechala zaměstnat u jednoho místního klenotníka a při práci s voskem utrpěla těžké popáleniny.

Po rozvodu s Rogerem Cornillacem se v roce 1975 jejím druhým manželem stal režisér amerického původu John Berry (1917-1999), s nímž žila až do jeho smrti. Jejich syn Arny Berry (*1982) se dnes prosazuje jako divadelní režisér a herec. I když se Myriam Boyer během sedmdesátých let objevila v několika filmech známých i u nás, její filmografie se rozrůstala jen pomalu vzhledem k tomu, že jako divadelní herečka nadále působila mimo Paříž. Až ve třiceti letech hrála jednu z hlavních rolí po boku Patricka Dewaere ve filmu ČERNÁ ŘADA (Série noire, 1979). Za tento výrazný psychologický příběh s kriminální zápletkou byla také nominována na Cézara v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Prvního většího triumfu na jevišti dosáhla s Koltesovou hrou Boj černocha se psy, za niž v roce 1983 obdržela Cenu kritiky. Za svou kreaci v další Koltesově hře Roberto Zucco byla v roce 1991 nominována na prestižní Molièrovu cenu. V osmdesátých letech se před kamerou objevovala ještě méně než v předchozí dekádě, připomeňme alespoň společnou práci s Gérardem Depardieu (PŘÍLIŠ KRÁSNÁ – Trop belle pour toi, 1989; VŠECHNA JITRA SVĚTA – Tous le matins du monde, 1991). S Depardieuem hrála také ve filmu URANUS (1990), kde vytvořila manželskou dvojici s Michelem Blancem. Druhou nominaci na Cézara jí vynesl film Bertranda Bliera CUKR, KÁVA, LIMONÁDA (Un, deux, trois, soleil, 1993), v němž byla matkou hlavní hrdinky (Anouk Grinberg). Jako producentka mezitím pracovala také na dvou filmech svého manžela Johna Berryho.

V devadesátých letech se Myriam Boyer třikrát poměrně úspěšně pokusila i o filmovou režii, titulní roli si například přisoudila ve vlastním filmu MATKA CHRISTAIN (La mère Christain, 1998), do nějž obsadila i svého syna Clovise. Tento snímek byl uveden na festivalu v Benátkách a ocenila jej odborná porota filmových kritiků. Mezitím se častěji začala objevovat i v televizi, diváci ji mohli vidět v několika detektivních seriálech, velkých úspěchů ale dosáhla i na divadelním jevišti. Za představení slavné hry Kdo se bojí Virginie Woolfové? v pařížském divadle Théâtre de la Gaité Montparnasse získala Molièrovu cenu (1997), podruhé tuto trofej obdržela za hru Život před sebou Romaina Garyho v roce 2008.


23.5.1948
Lyon, Francie
Myriam Boyer csfd

Choeur de rockersLes Vieux Fourneaux 2 : Bons pour l'asileJe to nádhera!Stará gardaDvojitý milenecLa Femme aux cheveux rougesZemřít na smrtLe chant du merleFotr na inzerátLa vie devant soiZvonění leduMenschLa mort n'oublie personneNeptunův trojzubecVeřejný nepřítel č. 1Veřejný nepřítel č. 1: EpilogKde se cesty křížíLe sang noirLe voyageur de la ToussaintItinérairesGris blancL'homme qui venait d'ailleursLes Enfants de CharlotteOragesTvoje ruce na mé půlceJalousieParanoïaT'aimeLa Mère ChristainL'AmerloqueUn drôle de cadeauLe Plus bel âge...L'eté de ZoraLa Poudre aux yeuxBláhové mládíCukr, káva, limonádaLe Vin que tueSrdce v ziměLe Miel amerVšechna jitra světaLa bonne âme du SetchouanUranusPříliš krásnáIl y a maldonneGolden EightiesLe Voyage à PaimpolAť žije životSarah dit... Leila dit...L'ExamenÇa va? Ça va!Aujourd'hui deux femmesLaisse-moi rêverČerná řadaL'Hôtel de la plageVas-y mamanLa Communion solennelleLa Mort amoureuseLe Vieux pays où Rimbaud est mortDie HinrichtungJonáš


Aktualizace osobnostního profilu Myriam Boyer: 8.3. 2024 15:22