Libuše Pospíšilová (1923 - 2013)


Libuše Pospíšilová se narodila 2. srpna 1923 v Habrovanech u Vyškova. Roku 1946 vystudovala herectví na brněnské Státní konzervatoři a už za studií hrála v brněnském Městském divadle mladých. Následně krátce prošla Beskydským divadlem v Hranicích na Moravě (1946 – 1947), dále Hanáckým divadlem v Přerově (1947 – 1949) i olomouckým Krajským oblastním divadlem (1949 – 1951).

Ve Vinohradském divadle se představila ve hrách „Strakonický dudák" (Dorotka), „Přelom" (Xenie), „Jan Hus" (Děvče), „Jan Žižka" (Měšťanka), „Jan Roháč" (Krásná paní), „Signály" (Zdravka), „Puškin" (Voroncovová), „Kdo se směje naposled" (Zina), „Nora" (Služebná), „Don Carlos" (Markýza), „Elektra" (Chrysothemis), „Deník Anny Frankové" (Margot), „Cyrano z Bergeracu" (Herečka), „Král Václav IV." (Královna Žofie), „Tartuffe" (Marie), „Damoklův meč" (Soudcova žena), „Svět, kde se žebrá" (Mařenka), „Vláda žen" (Klinarété), „C. k. státní ženich" (Pekařka), „Letní hosté" (Dáma ve žlutých šatech) a nebo „Válka s mloky" (Žena).

Ještě v dobách svého olomouckého angažmá debutovala v českém filmu jako zdravotní sestra Helena ve filmu PŘÍPAD DR. KOVÁŘE (1950) Miloše Makovce.

V 50. letech jako členka Vinohradského divadla sehrála větší (a hlavně záporné) role rozmazlené dcery Dadly Rubešové ve Steklého dramatu ANNA PROLETÁŘKA (1952), záškodnické a „imperialismu zaprodané" inženýrky Lili Burdové v dramatu podle Marie Majerové VÝSTRAHA (1953) Miroslava Cikána, Vlasty Linhartové ve snímku ZTRACENÁ STOPA (1955) Karla Kachyni a zdravotní sestry v Gajerových SNECH NA NEDĚLI (1959). Po přechodu do Československé televize se na dlouhých čtyřiadvacet let vzdálila od práce v kinematografii.


2.8.1923
Habrovany, Československo
18.6.2013
Pelhřimov, Pelhřimov, kraj Vysočina, Česko
Libuše Pospíšilová csfd

Ze života pubescentkyJeště větší blbec, než jsme doufaliVyžilý BoudníkTa naše písnička česká IIVolná nohaZločin v galérii GruyèreFaunovo velmi pozdní odpoledneMůj přítel GajRadúz a MahulenaSny na neděliPíseň o ČapajevuSeňka dezertérDítěŽenichovéZtracená stopaVýstrahaAnna proletářkaPřípad Dr. KovářeNa lavici obžalovaných justicePříběhy slavnýchCenzurované snyBakaláři 1997BakalářiGrófinkaManželství Mamerta KalivodyPřípad Karoliny TestovéSvětlo v tmáchStalo se jedné neděleVánoce tu budou coby dup!Ljuba 1973


Aktualizace osobnostního profilu Libuše Pospíšilová: 26.2. 2024 17:35