Jóko Šimada (1953 - 2022)


Yoko je opravdu velká herečka, a to nejen talentem, ale i vzrůstem. 171 cm je na Japonku pozoruhodná výška. Narodila se na jihu Japonska v prefektuře Kuoamoto. Na studia chodila do dívčí střední školy Komazawa Gakuen v Tokyu. Od tří let včetně střední školy se připravovala na dráhu baletky. Proč se rozhodla věnovat herecké kariéře není známo, ale dobře jí tak a nám také, protože se svými hereckými výkony nesmazatelně zapsala a snad ještě zapíše do světové kinematografie.

Nejslavnější role však na ni teprve čekala – ŠÓGUN (1980) alias Zajatec japonských ostrovů (necitlivě ořezaná verze Šóguna promítaná v ČSSR). V této minisérii naplno ukázala českému divákovi svůj herecký talent v roli Lady Mariko Toda Buntaro. Byla jedinou postavou z masivního obsazení japonských herců, která v této minisérii hovoří anglickým jazykem. Ten se musela pilně učit, protože jím mnoho nevládla. Naučila se ho „za pochodu“ při natáčení a podle úspěchu, který seriál měl a následná ocenění (Zlatý glóbus – nejlepší herečka 1980, Zlaté jablko – objev roku 1980, AIB (Asociace pro mezinárodní vysílaní)) – Žena roku 1980, která obdržela za tuto roli, to zvládla na výbornou.

Když je někdo na špici, obyčejně to jde pak z kopce. V následných letech její hvězda trochu zapadla. Hrála spíše v televizních seriálech a u nás málo známých filmech. Do povědomí českého diváka se opět dostala rolí v klasické béčkové sekačce, střílečce, mlátičce ŠTVANICE (1995), kde si zahrála po boku Christophera Lamberta a ve snímku s podobnou tématikou FREEMAN - PLAČÍCÍ DRAK (1995).

Pak se na pět let odmlčela, aby se v roce 2000 objevila v čínském, u nás neznámém, snímku s nezapamatovatelným názvem. Poté si dala opět přestávku/y – rok 2005 drama SHINO a 2009 DEAR HEART : FURUETE NEMURE, kde ztvárnila vedlejší roli lékařky. V letech 2010 – 2011 si zahrála ve snímcích s erotickou tématikou YOKO SHIMADA NI AITAI, SECRET AFFAIR (známé též po jménem Yoko Shimada – asignace) a FAITHLESS LOVE. Mohla si to dovolit beze studu jak morálního (výtěžek spolkla úhrada části dluhů, které nasekal manžel), tak profesionálního, protože jí zůstalo mnoho z krásy, kterou byla obdařena už od dětství. Asi nestárne a jestli ano, tak z mého pohledu velmi pomalu.


17.5.1953
Kumamoto, Japonsko
25.7.2022
Tokyo, Japonsko
Jóko Šimada csfd

Hei no nakano kamisamaKanonSanta ClausShimada yoko ni aitaiDear heart: Furuete nemureTenpyo wo Kakenuketa Otoko to Onna-tachiŠinkuJi di huang lingYingxiong zheng chengongJúdžó: FriendshipFreeman - plačící drakŠtvaniceRing ring ring: Namida no champion beltMinamoto no JošicuneKjúkei no kójaŠampiónkaZajatec japonských ostrovůHakučú no šikakuÓgon no inuInugamike no ičizokuTorakku yarô: Hôkyô ichiban hoshiKjúkei no kójaWagahai wa neko de aruHrad z pískuNagare no fu: Daiičibu – Dóran, Dainibu – JoakeHadžimete no tabiWatashi, Mikata DesuOka no ue no himawariSanga mojuŠogunÓgon no hibiŠiroi kjotóFušoku no kózóKareinaru ičizokuWarera seishun!Kamen RiderThe 32nd Annual Primetime Emmy AwardsThe 38th Annual Golden Globe AwardsThe 32nd Annual Primetime Emmy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Jóko Šimada: 11.11. 2023 09:30