Kathryn Grayson (1922 - 2010)


Narodila se jako Zelda Kathryn Elisabeth Hedrick ve městě Winston-Salem v Severní Karolíně jako třetí dítě Charlese a Lilian Hedrickových. Kathryn vyrůstala v městě Kirkwood, ve státě Missouri, kam se její rodina přestěhovala v roce 1927. Když jí bylo 15 let, rodina se přestěhovala znovu, tentokrát do Kalifornie. Kathryn poté navštěvovala školu Manual Arts High v Los Angeles. Pro filmový svět ji objevil vyhledavač talentů společnosti MGM, když zpívala v rádiu. Společnost MGM s ní rychle uzavřela smlouvu a Kathryn začala chodit na hodiny herectví.

Kromě výše zmíněných muzikálů si během 40. let Kathryn zahrála také Susie, o kterou svádějí boj Gene Kelly a Frank Sinatra v muzikálu ANCHORS AWEIGH, v komediálním muzikálu THOUSANDS CHEEER nebo v muzikálu TWO SISTERS FROM BOSTON. V těchto filmech byl jejím hereckým partnerem Howard Keel. Kathryn se během své kariéry brzy spřátelila s Jeanette MacDonaldovou, která se stala její učitelkou a dá se říci, že jí nahrazovala starší sestru.

Kathryniny nejvýznamnější role přišly na počátku 50. let. Tehdy se objevila společně s Avou Gardner a Howardem Keelem jako Magnolia ve filmu SHOW BOAT z roku 1951. O dva roky později si pak zahrála herečku Lili Vanessi v muzikálu LÍBEJ MĚ KATKO. V roce 1953 odešla od společnosti Mgm a poté už natočila jen jeden film pro společnost Paramount s názvem THE VAGABOND KING. Později působila jako divadelní herečka a živila se také prací v nočních klubech. V letech 1962 – 1964 účinkovala v úspěšné divadelní hře CAMELOT a v 60. let zaznamenávala úspěchy i jako operní zpěvačka v operách jako La bohéme, Madame Butterfly nebo La traviata.

Jejím prvním manželem se stal v červenci roku 1941 John Shelton, ale manželé se po pěti letech rozvedli. V srpnu roku 1947 se provdala podruhé, tentokrát za Johnnyho Johnstona. Přestože se manželům rok po svatbě narodila dcera Patricia Kathryn, manželství skončilo v roce 1951 opět rozvodem. Kathryn má sestru Frances a bratra Michaela, se kterými se objevila v muzikálu SEVEN SWEETHEARTS (1942).


9.2.1922
Winston-Salem, North Carolina, USA
17.2.2010
Los Angeles, California, USA
Kathryn Grayson csfd

The Vagabond KingLíbej mě KatkoSo This Is LoveThe Desert SongLovely to Look atGrounds for MarriageShow BoatThe Toast of New OrleansThat Midnight KissThe Kissing BanditIt Happened in BrooklynTill the Clouds Roll byTwo Sisters from BostonZiegfeldův kabaretZvedejte kotvyThousands CheerRio RitaSeven SweetheartsThe Vanishing VirginianAndy Hardy's Private SecretaryAndy Hardy Gets Spring FeverTo je vražda, napsalaOut of My Dreams: Oscar Hammerstein IIThat's Entertainment!: The Masters Behind the MusicalsA Century of CinemaMario Lanza: The American CarusoAmazing World of Psychic Phenomena, TheToo Darn HotTwenty Years AfterGolden Globes 50th Anniversary CelebrationThe 58th Annual Academy AwardsThe 2th Annual American Cinema AwardsThe American Film Institute Salute to Gene KellyDe películaJoanne Carson's VIPsThe 38th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Kathryn Grayson: 1.12. 2023 19:25