Howard Keel (1919 - 2004)


Narodil se jako Henry Clifford Keel v městě Gillespie ve státě Illinois. Neprožil příliš šťastné dětství, jeho otec Homer byl horník, utápějící svůj neutěšený život v alkoholu, matka Grace byla vážná a přísná žena v domácnosti. Otec umřel, když bylo Howardovi 11 let a rodina se poté přestěhovala do Kalifornie. Později se snažil vydělat si na živobytí jako automechanik, během 2. světové války se mu podařilo získat zaměstnání u společnosti Douglas Aircraft v Los Angeles. Jeho přirozený netrénovaný hlas byl brzy objeven jedním ze zaměstnanců společnosti a Howard začal vystupovat v nejrůznějších zábavních programech pro klienty společnosti. Po návštěvě jednoho z hollywoodských koncertů ho napadlo, že by mohl zpívat profesionálně. Začal se tak protloukat světem hudby od práce zpívajícícho číšníka přes účast na nejrůznějších hudebních festivalech až po kytarové recitály. V roce 1946 ho objevil Oscar Hammerstein a nabídl mu roli Billyho Bigelowa v broadwayském dramatu CAROUSEL. Howardovi se poté podařilo získat alternaci Alfreda Drakea jako Curlyho v dramatu OKLAHOMA! A na londýnských prknech zaznamenal obrovský úspěch.

Znovu o sobě dal vědět v 60. letech, kdy se začal objevovat v akčněji laděných snímcích jako bylo válečné drama ARMORED COMMAND nebo westerny WACO, RED TOMAHAWK a THE WAR WAGON. V posledním jmenovaném snímku si zahrál společně s Johnem Waynem. Během 70. let se pak zcela navrátil ke svým hudebním kořenům. Na konci 70. let se stal členem hereckého štábu seriálu DALLAS, když nahradil náhle zemřelého Jima Davise v roli Claytona Farlowa, druhého manžela Miss Ellie a nové hlavy rodiny Ewingů. V tomto seriálu účinkoval celých 10 let (1981 - 1991). Zemřel v roce 2004 na rakovinu tlustého střeva.

V březnu roku 1943 se oženil s herečkou Rosemary Cooperovou, ale jejich bezdětné manželství skončilo v říjnu roku 1948 rozvodem. Již v lednu roku 1949 pojal za svou druhou manželkou tanečnici Helen Andersonovou, se kterou měl v průběhu manželství 3 děti: dcery Kaiju a Kirstine a syna Gunnara. I toto manželství ale skončilo v prosinci roku 1970 rozvodem. Necelé dva týdny po rozvodu pojal za svou třetí ženu svoji o 25 let mladší letušku Judy, se kterou měl dceru Leslie, která je herečkou. Manželství ukončila Howardova smrt v listopadu roku 2004.


13.4.1919
Gillespie, Illinois, USA
7.11.2004
Palm Desert, California, USA
Howard Keel csfd

My Father's HouseHart to Hart: Home Is Where the Hart IsIrving Berlin's AmericaArizona BushwhackersRed TomahawkVálečný vůzWacoThe Man from Button WillowKiss Me KateDen TrifidůArmored CommandFloods of FearThe Big FishermanJupiter's DarlingKismetDeep in My HeartRose MarieSedm nevěst pro sedm bratrůCalamity JaneFast CompanyLíbej mě KatkoRide, Vaquero!Desperate SearchLovely to Look atAcross the Wide MissouriCallaway Went ThatawayShow BoatTexas CarnivalThree Guys Named MikeAnnie Get Your GunPagan Love SongSmall Voice, TheWalker, Texas RangerGood SportsTo je vražda, napsalaThe Love BoatDallasFantasy IslandThe QuestHere's LucyRun for Your LifeTales of Wells FargoZane Grey TheaterDeath Valley DaysCane FireOut of My Dreams: Oscar Hammerstein IIJohn Wayne: Behind the ScenesFrankie Laine: An American DreamerSobbin' Women: The Making of 'Seven Brides for Seven Brothers'Inside the Dream FactoryThat's Entertainment! III Behind the ScreenTo je zábavaRed Skelton: A Comedy ScrapbookThis Is Your Life


Aktualizace osobnostního profilu Howard Keel: 24.2. 2024 18:46