Helena Krtičková (1893 - 1966)


Helena Krtičková se narodila 8. ledna 1893 v Josefově u Jaroměře. Již v mládí ji okouzlilo divadlo. Absolvovala Státní konzervatoř v Brně (1920). Jejím prvním (a zároveň posledním) angažmá se stalo Národní divadlo v Brně (1920 – 1962), kde hrála do odchodu na odpočinek neuvěřitelných čtyřicet dva dlouhých let.

Ve filmu se objevila ve zralém věku až v padesátých letech. Objevil jí Václav Krška, který režíroval téměř všechny její filmy. S Krškovu hrála Frau Saškovou v životopisném filmu MLADÁ LÉTA (1952) o mladých letech spisovatele Aloise Jiráska, kdy musel zažívat těžká příkoří, zkoušky a nepochopení od litomyšlských a státních úřadů.

Roku 1953 ji Krška uvedl jako otravnou vdovu Lacinovou v poetickém MĚSÍCI NAD ŘEKOU (1953) podle známé divadelní hry Fráni Šrámka, který během natáčení zemřel. Za zmínku rovněž stojí, že krátce po natočení spáchal sebevraždu představitel Roškota, skvělý Jiří Plachý. Kromě Plachého v MĚSÍCI zazářili Zdeněk Štěpánek, Zdena Baldová, Dana Medřická, Eduard Cupák, Blanka Waleská, Václav Vydra, Eman Fiala, Světla Svozilová, Ela Poznerová ale také Krtičková.

Po dvou letech představila paní Salomonovou v dalším Krškově životopisném filmu o skladateli Bedřichu Smetanovi (Karel Höger) Z MÉHO ŽIVOTA (1955). I přes své nedokonalosti jsou některé scény (např. záběry ze slavných oper „Prodaná nevěsta“, „Dalibor“, „Libuše“ a „Braniboři v Čechách“) stále i dnes velmi působivé.


8.1.1893
Josefov u Jaroměře, Čechy, Rakousko-Uhersko
8.8.1966
Brno, Československo
Helena Krtičková csfd

Kde řeky mají slunceLedoví mužiOseníZ mého životaMěsíc nad řekouMladá létaKavkazský křídový kruhNejvýnosnější prodej


Aktualizace osobnostního profilu Helena Krtičková: 4.4. 2024 02:46