Yves Montand (1921 - 1991)


Šansoniér a filmový herec se narodil jako Yvo Livi v italském městě Monsumagmo 13. října 1921 v rodině chudého italského rolníka a drobného výrobce košťat. Byl nejmladším ze tří dětí. To, že se stal z italského chlapce Liviho francouzký zpěvák a herec Montand má na svědomí fašismus. Před ním totiž uprchla rodina Liviů do Marseille. Žili v těžkých sociálních podmínkách, proto už jako dítě opustil školu a od svých třinácti let zkoušel štěstí v nejrůznějších zaměstnáních, mimo jiné i vystupoval v kabaretech. Stal se protagonistou revue Bláznivý večer, s níž soubor objížděl jižní Francii. V roce 1944 zakotvil v Paříži, kde se setkal se slavnou zpěvačkou Edith Piaf, která mu usnadnila vstup na přední scény, jako například Moulin Rouge a Folies-Bergéres.

Z jeho filmových rolí například LIDÉ A VLCI (1956) , ČARODĚJKY ZE SALEMU (1957) , z hollywoodské produkce hudební komedie POJĎ, BUDEME SE MILOVAT (1960). V polovině 60. a začátkem 70. let se objevuje v politických dramatech VÁLKA SKONČILA (1966) , Z (1969) a DOZNÁNÍ (1970). Předlohou filmu Doznání byla stejnojmenná autobiografická kniha Artura Londona, bývalého náměstka ministra zahraničí a předního funkcionáře KSČ, který jako jeden z mála přežil vykonstruované procesy v padesátých letech. Náš tehdejší režim se Montandovi pomstil tím, že ho vymazal z našeho kulturního života. V průběhu 80. let již omezil koncertováni i filmování, ale v roce 1986 vytvořil nezapomenutelné role ve filmech JEAN OD FLORETTY a MANON OD PRAMENE.

Yves Montand zemřel 9. listopadu 1991 v sedmdesáti letech, vyplněných prací. Filmoval v podstatě do posledních chvil. Jestě v roce 1991 natočil s režisérem Derayem snímek NĚČAJEV SE VRACÍ. V roce 1985 ztratil svou dlouholetou životní partnerku, herečku Simone Signoretovou (vzali se v roce 1951). V roce 1988 se znovu oženil s osmadvacetiletou Carole Amielovou, od níž se dočkal svého prvního dítěte, syna Valentina.


13.10.1921
Monsummano Alto, Toskánsko, Itálie
9.11.1991
Senlis, Oise, Pikardie, Francie
Yves Montand csfd

IP5: L'île aux pachydermesNetchaïev est de retourTři vstupenky na 26.Jean od FlorettyManon od prameneGuerre d'en face, LaGarçon !Samý oheň, samý žárVolba zbraníMontand d'hier et d'aujourd'huiI jako IkarosSvětlo ženyCesty na jihHrozbaMariposa en la noche, UnaPolicejní kolt vzor 357Velký podvodníkDivochZvláštní odděleníNáhoda a násilíVincent, François, Paul a ti druzí...Le FilsCésar a RosalieStav obleženíTout va bienPošetilost mocnýchDoznáníOsudový kruhZa jasného dne uvidíš navždyMister FreedomTahat ďábla za ocasZJeden večer, jeden vlakŽít a užítGrand PrixHoří v Paříži?Válka skončilaZločin v expresuMy GeishaMáte ráda Brahmse?SanctuaryPojď, budeme se milovatZákonV jediném dnuLidé a vlciVelká modrá cestaVětrná růžiceČarodějky ze SalemuHrdinové jsou unaveníMarguerite de la nuitNapoléonNaše časyMzda strachuParigi è sempre ParigiParis chante toujours!Červená krčmaZtracené vzpomínkyKožené rukaviceBrány nociÉtoile sans lumière


Aktualizace osobnostního profilu Yves Montand: 30.10. 2023 18:40