Jean Rochefort (1930 - 2017)


Typický Francouz filmového plátna, původním jménem Jean Raoul Robert Rochefort se narodil 29. dubna 1930 v Dinanu /Côtes-du-Nord, Francie/. Hereckou průpravu absolvoval nejprve v pařížském Centre Dramatique de la rue Blanche a pak navštěvoval Konzervatoř v Nantes a v Paříži, kde se spřátelil s Jean-Paulem Belmondem a Jean-Pierrem Mariellem. Po ukončení studií působil na několika divadelních scénách, mj. také v kabaretech. Od konce 50. let se začal uplatňovat ve filmu a TV. Za svou kariéru se objevil ve více jak sto filmech a i přestože vytvořil řadu hlavních rolí, známější je především z výrazných vedlejších rolí po boku slavnějších kolegů.

V druhé polovině 70.let se začal prosazovat i jako herec výrazných charakterních rolí, které mu nakonec vynesly dvě ocenění Cézara. Prvního Cézara obdržel za roli abbého Duboise v humorně pojaté historické fresce SLAVNOST ZAČÍNÁ (r. B. Tavernier) v roce 1976. Druhého pak v roce 1978 za roli kapitána v psychologickém dramatu KRAB-BUBENÍK (r. P. Schoendoerffer). V dalších letech se objevil v mnoha filmech, ale už nenavázal na herecké úspěchy z 60-70 let. V roce 1974 si vyzkoušel také režisérské křeslo v dokumentární film T'es fou Marcel. Za celoživotní dílo byl vyznamenán Zvláštním Césarem (1999).

Jean Rochefort se poprvé oženil v roce 1961 s polskou fyzičkou Aleksandrou Moscwaovou, s níž se seznámil při natáčení dokumentárního filmu Léon Gaross hledá přítele (r. M. Pagliero), které probíhalo na území Sovětského svazu. Z tohoto manželství vzešly dvě děti, dcera Marie (narozena 1962) a syn Julien (narozen 1965). Ze vztahu s herečkou Nicole Garciaovou má syna Pierra (narozen 1981). Od konce 80. let je ženatý s Françoise Vidalovou. Kromě svých uměleckých zájmů se věnuje chovu koní, s nimiž dokonce závodí.


29.4.1930
Dinan, Côtes-d'Armor, Francie
9.10.2017
Paříž, Île de France, Francie
Jean Rochefort csfd

Avril a podivuhodný světFloridaJack a mechanické srdceAsterix a Obelix ve službách Jejího VeličenstvaUmělec a modelkaTiteufLe Grand restaurantAgathe CléryováHeureux?La clefPrázdniny pana BeanaVždycky jsem chtěl být gangsterDvakrát za životNikomu to neříkejAkoibonPekloFrankensteinRRRrrrr!!!SmečkaFanfán TulipánIl était une fois Jean-Sébastien BachSaint-Germain ou La négociationBlanche - královna zbojníkůMuž z vlakuHonolulu BabyKOndoMEDIERembrandtCo vítr dal a vzalLe serpent a mangé la grenouilleBarracudaClara et son jugeKrutá romanceNevinné krutostiPalaceVelká cestaTom est tout seulLa Prossima volta il fuocoTutti gli anni una volta l'annoCible émouvanteSpadli z nebeTangoL'AtlantideLargo invierno, ElRej výtržníkůAmoureux fouMaminčin zámekManžel kadeřniceSeconde, LaJe suis le seigneur du chateauLe moustachuMiei primi quarant'anni, ITandemTříkrálový koláčL'énigme blancheSalva pro černého buvolaFrankenstein 90Oedipus RexScénario défendu, LeSilvestr u Boba


Aktualizace osobnostního profilu Jean Rochefort: 19.11. 2023 16:46