Paul Bildt (1885 - 1957)


Paul Hermann Bildt byl Berlíňan a narodil se do rodiny hostinského. Ve škole se velmi dobře učil a po studiu reálky byl přijat ke studiu na policejní kadetce v Treptowu. Studia přerušil a za pomoci Friedricha Moesteho nastoupil na Vysokou školu dramatických umění. Debutoval 2. května 1905 v Hannoveru. Od podzimu hrál v Schillerově berlínském divadle, kde působil osm let.

Po válce hrál v düsseldorferském divadle, od roku 1954 působil až do své smrti v mnichovském Kammerspielen. V poválečné filmové tvorbě zaujal ve filmech DER RAT DER GOETTER a DAS KALTE HERZ, oba 1950. Nadaboval Sacha Guitryho a Waltera Brennana. Těsně po válce spolupracoval v Berliner Ensemble s Bertoltem Brechtsem a byl v roce 1949 mezi prvnímy herci, oceněnými Státní cenou. Podruhé se oženil s Katharinou Pape. Paul Hermann Bildt je pohřbený v berlinském Dahlemu.


19.5.1885
Berlín, Německá říše
13.3.1957
Berlín, Západní Německo
Paul Bildt csfd

Anastasia - Die letzte ZarentochterAnastázieIch suche dichTeufel in SeideDer 20. JuliDer dunkle SternEin Herz voll MusikGriff nach den SternenHimmel ohne SterneLudwig II: Glanz und Ende eines KönigsSohn ohne HeimatDer Engel mit dem FlammenschwertDer letzte SommerDie verschwundene MiniaturMeines Vaters Pferde, 1. Teil: Lena und NicolineMeuterei auf der CaineRegina AmstettenSauerbruch - Das war mein LebenDie StärkereKönigliche HoheitMuß man sich gleich scheiden lassen?Solange Du da bistHerz der WeltStopa vede do BerlínaToxiVater braucht eine FrauVelké pokušeníBohové válkyChladné srdceMathilde MöhringBobří kožichChléb náš vezdejšíTräum' nicht, AnnetteBlumova aféraUnd wieder 48RazzieIrgendwo in BerlinSag' die WahrheitDer Mann im SattelDer PuppenspielerDie Schenke zur ewigen LiebeKolbergJejí oběťPan Sanders žije nebezpečněEin glücklicher MenschKollege kommt gleichKomedie láskyManželství v nebezpečíAnschlag auf BakuDer StromDie EntlassungMit den Augen einer FrauPrůvanVeliká láskaDěvče z ostrova FanöFriedemann BachLeichte MuseMuž od plynuOhm KrügerWas eine Frau im Frühling träumt


Aktualizace osobnostního profilu Paul Bildt: 24.2. 2024 00:50